objavljeno

ČEK: Održana digitalna radionica za seniore

Sedamdesetšestogodišnja Cica Jakovljević je planinarka. Ponosno ističe da svakog dana predje od 7 do 10 hiljada koraka. Njene korake broji mobilna aplikacija.

Ipak, naša sagovornica ističe da ne koristi e-usluge.

‘’Sve dok mogu da idem, idem da zakažem. To mi je izlazak’’, dodaje Cica kroz smijeh.

Njena prijateljica Milena Andrijašević ima 75 godina i jos uvijek je radoznala. Kako nam je kazala njena radoznalost je dovela kod nas.

‘’Mi smo imali nekoliko radionica da savladamo upotrebu mobilnih telefona. Vaša tema je nešto još plus’’, ističe Milena.

Ovaj četvrtak u Evropskoj kući(ČEK) je bio posvećen seniorima koji žele da nauče da koriste digitalne alate.

Kroz radionicu ‘’Internet i mi: Alati za svaki dan’’, Snežana Nikčević iz NVO 35mm je korak po korak pokazivala kako da naši stariji sugradjani koriste pojedine aplikacije koje značajno štede vrijeme i energiju.

Učili smo kako da skeniramo dokumenta koristeći pametni telefon u različtim formama i kako da skenirana dokumenta pošaljemo na različite platforme.

Kroz praktičnu vježbu ohrabrili smo i naše starije učesnike da koriste i e-telegram koji je usluga Pošte Crne Gore.

‘’Za ovakav rad je potrebno strpljenje jer je važno da naši stariji sugrađani sami prođu kroz proces bar jednom, od početka do kraja, i da im budete podrška tokom cijelog procesa. Zaista divna grupa ljudi, puni entuzijazma, želje da uče, i ono što veoma cijenim, vrlo aktivni da pitaju sve što im nije jasno – što nije uvijek slučaj na žalost. Kada vidite koliko su spremni da izađu iz komfor zone i da se prilagode jer im je korišćenje tehnologije potreba, a ne izbor – bude i inspiracija i motivacija da nastavite da radite’’, kazala nam je Snežana.

Razgovarali smo o načinu na koji funkcioniše prije svega naš digitalni identitet i zašto je važno da razumijemo kako prije svega funkcioniše mobilni telefon i aplikacije na njemu.

U saradnji sa NVO 35mm kroz seriju dogadjaja  “Internet i mi” radimo sa grupama različitih uzrasta pružajući im podršku da razvijaju digitalne vještine različitih vrsta.

Nastavljamo da „čekiramo“ teme koje vas zanimaju zato nas pratite redovno na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Twitter.

„Četvrtak u Evropskoj kući“ ili skraćeno ČEK naziv je naše aktivnosti, u okviru koje ćemo svakog drugog četvrtka organizovati zanimljive događaje, poput radionica, predavanja, panel diskusija, izložbi, promocija knjiga i sl.