objavljeno

ČEK: Traženje balansa i sprječavanje sagorijevanja

Šta je to važno u životu?

Ljubav? Sloboda? Prijateljstvo? Porodica?

Zajedno sa Jelenom polaznici radionice o mentalnom zdravlju u poslovnom okruženju su istražili šta su to njihove glavne životne vrijednosti, šta je to u životu najvažnije i šta to životu daje smisao.

„Malo smo svi izgubili kontakt sa tim šta je nama zaista važno i onda pristajemo da podnosimo i trpimo veću količinu stresa nego što bi to u realnosti zaista bilo neophodno.“ kazala je Jelena prije početka radionice.

Zbog toga je, kako je kazala, od izuzetne važnosti da se često preispitujemo koliko mi u stvari živimo u skladu sa našim životnim vrijednostima.

Ova radionica dio je ciklusa radionica o Mentalnom zdravlju koji je Evropska kuća organizovala u okviru Evropske godine vještina u saradnji sa Jelenom Marković Smart Change.

„Problem je u disbalansu između onoga što nam je u životu najvažnije i pravca u kojem usmjeravamo naše životne resurse (vrijeme, novac i energiju). Taj pravac je, nažalost, često nešto sasvim drugo i nevažno“ kazala je Jelena.

Ona je istakla da je put ka ostvarivanju naših životnih vrijednosti, put ka kvalitetnom životu, a on je sastavljen od malih, banalnih, svakodnevno sitnih, malih koraka ka ostvarenju svog cilja.

„Hajde da kada se sa 99 godina okrenemo i pogledamo život iza nas, kažemo: vrijedjelo je na ovo potrošiti vrijeme, vrijedjelo je ovako proživjeti život“. zaključila je Jelena.