eu projekti

Evropska unija je najveći donator i investitor u Crnoj Gori. Od 2007. godine uložila je preko 610 miliona eura bespovratne pomoći, kako bi život crnogorskih građana učinila boljim. Kroz stotine projekata koje sprovodi zajedno sa državnim i lokalnim vlastima, nevladinim sektorom, privrednicima i građanima, Evropska unija prethodnih 15 godina u Crnoj Gori pravi suštinsku promjenu.

Sve to dijelom radi kroz dobro poznati Instrument pretpristupne pomoći (IPA), kojim Evropska unija pomaže Crnoj Gori da izgradi snažne demokratske institucije, ojača vladavinu prava, sprovede reformu državne uprave, obezbijedi šire poštovanje lјudskih prava, promoviše jednakost među polovima, ojača civilno društvo, unaprijedi regionalnu saradnju, poboljša kvalitet obrazovanja na svim nivoima, te omogući dostizanje održivog razvoja i smanjenje siromaštva.

Cilj je podstaći suštinske demokratske i ekonomske reforme kako bi se zemlja što bolje pripremila za punopravno članstvo i funkcionisanje unutar sistema EU. Paralelno, posvećeno prati rezultate u pregovorima o članstvu, pomažući Crnoj Gori da preuzme pravnu tekovinu EU i bude sposobna za njenu efikasnu primjenu.

euhouse-37
vizual-01 (1)
  • Gradi stanove, podiže farme i ulaže novac u proizvodnju zdrave hrane
  • Čini zdravstvenu zaštitu boljom i modernijom
  • Podržava kompleksnu reformu državne uprave, ali i nezaposlene, pružajući im priliku da pokrenu sopstveni posao.
  • Štiti crnogorske rijeke, jezera, šume i livade, trudeći se da ukorijeni evropske standarde zaštite prirode.
  • Mladima pruža mogućnost da studiraju u inostranstvu, ali i da steknu nova znanja i vještine kroz neformalnu edukaciju.
  • Posebno je posvećena pomaganju ugroženim grupama, pa žene, manjine, LGBT zajednica, mladi i osobe sa invaliditetom danas imaju veća prava i bolju zaštitu, zahvaljujući ulaganjima EU.

Glavni motiv je želja Evropske unije da građani Crne Gore osjete konkretne benefite i napredak u svojim životima već sada, ne samo kada država postane dio Unije.

Istražite naš sajt i budite slobodni da nas kontaktirate ukoliko Vam budu potrebne dodatne informacije.

Sektori

Da li ste znali da roba koja ulazi u EU spolja podliježe zajedničkim carinskim tarifama i bescarinskom kretanju unutar granica EU? Tako je zahvaljujući Carinskoj uniji EU, koja predstavlja jedno od najvećih dostignuća Evropske unije, jedan od njenih osnovnih stubova i bitan element u funkcionisanju jedinstvenog tržišta. Sve države članice EU su dio Carinske unije EU i sve zemlje koje teže pridruživanju EU, uključujući Crnu Goru, moraju ispuniti zahtjeve iz Poglavlja 29: Carinska unija. Pomoć EU je usko povezana sa pristupnim pregovorima u okviru ovog poglavlja.

Nema sumnje da je civilno društvo jedan veoma snažnih modernih koncepata. Često se naziva i „treći sektor“. Možda se pitate zašto? Civilno društvo se doživljava kao pokretač promjena, jer ima moć da pozove javni i privatni sektor na odgovornost za preuzete obaveze.

Da li ste znali da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima najprevođeniji dokument na svijetu, dostupan na 370 jezika? Bez sumnje, mnogo toga se može naučiti o ljudskim pravima. A ona predstavljaju srž Evropske unije (EU), kao jedan od njenih osnovnih principa na kojima je izgrađena. EU ostaje posvećena podršci, promociji i zaštiti ljudskih prava ne samo unutar, već i izvan svojih granica.

Sloboda izražavanja i nezavisni mediji su temeljne vrijednosti Evropske unije i važni elementi procesa evropskih integracija Crne Gore. Svjesna činjenice da su profesionalni, odgovorni, transparentni, ali i finansijski održivi mediji okosnica svakog demokratskog društva, Evropska unija kontinuirano prati i osnažuje crnogorske medije kroz različite projekte, programe, edukacije i investicije.

Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika su neraskidivo povezani i veoma važni za razvoj svakog društva. Oni predstavljaju tri oblasti koje sadrže ključne elemente neophodne za postizanje održivog, pametnog i inkluzivnog rasta u Crnoj Gori.

Evropska unija (EU) čvrsto stoji uz Crnu Goru u borbi protiv pandemije COVID-19 i njenih posljedica. Od pojave koronavirusa u zemlji, EU je obezbijedila Crnoj Gori 116 miliona eura, i to kroz donacije vakcina, medicinske opreme i aparata, finansijsku podršku za oporavak privrede i pomoć ugroženim grupama.

Evropska unija ulaže čak 40% svog godišnjeg budžeta u poljoprivredu. Nastojanje da potrošači dobiju proizvode najvišeg kvaliteta, uz istovremenu podršku evropskim poljoprivrednicima, glavni je prioritet EU još od kada je 1962. godine otpočela Zajedničku poljoprivrednu politiku. Zbog toga je poljoprivreda takođe veoma važan dio procesa pristupanja EU. U poglavljima 11, 12 i 13 se utvrđuju standardi koje Crna Gora mora zadovoljiti da bi se pridružila porodici država članica EU.

Da li ste znali da je vijadukt Mala Rijeka na pruzi Bar-Beograd najviši željeznički most u Evropi i drugi po veličini u svijetu? Ili da je crnogorska željeznica bila najskuplji infrastrukturni projekat u bivšoj Jugoslaviji? Međutim, saobraćajna infrastruktura u Crnoj Gori pretrpjela je velike posljedice zbog nedostatka održavanja.

Procjenjuje se da u Evropskoj uniji postoji oko 22,6 miliona malih i srednjih preduzeća (MSP). Svojim potencijalom za inovacije i otvaranje novih radnih mjesta, ona predstavljaju ključni dio evropske ekonomije. MSP takođe igraju ključnu ulogu u crnogorskoj ekonomiji, zbog čega EU podržava njihov razvoj, kao i jačanje njihovih kapaciteta i konkurentnosti.

Život u prekograničnim područjima je specifičan, jer svojim stanovnicima sa obje strane granice može donijeti koristi, ali i izazove. Oni uglavnom imaju sličan način života i dijele iste navike, kulturu i tradiciju, čak i dobra i zemlju. Zato je prekogranična saradnja (CBC) ključni element politike Evropske unije prema susjedima. Osmišljena je kao podrška promovisanju dobrosusjedskih odnosa, podsticanju integracije u EU i jačanju društveno-ekonomskog razvoja.

Poštovanje vladavine prava je od suštinskog značaja za funkcionisanje svakog demokratskog društva. To je ključni uslov za ekonomski rast i najvažniji preduslov za zaštitu osnovnih prava. Zato je očuvanje, jačanje i podržavanje vladavine prava tako visoko na dnevnom redu EU. To je ključni element procesa pristupanja.

Planeta Zemlja je naš dom i svi ekološki problemi, kao što su zagađenje vazduha, zemlje, globalno zagrijavanje, nestašica vode i narušen biodiverzitet, imaju dalekosežne posljedice po njeno očuvanje i zdravlje ljudi. Stoga je važno uhvatiti se u koštac sa ovim problemima i zaštititi životnu sredinu za našu i buduće generacije.

Osiguranje da građani vode zdrav život I imaju efikasan sistem zdravstvene zaštite i snažan zdravstveni sector, ključni su za održivi razvoj svakog društva. Zato je Evropska unija uključena u promociju blagostanja, poboljšanje efikasnosti zdravstvenog sistema i modernizaciju zdravstvene infrastrukture unutar i izvan svojih granica.

Close up of business documents stack on desk , report papers stack

Reforma javne uprave

Nedostaje tekst.