objavljeno

Kafa sa ambasadorima

”Kafa sa ambasadorima” naziv je naše nove aktivnosti kojom Evropska kuća otvara svoja vrata građanima da se upoznaju sa predstavnicima zemalja EU u Crnoj Gori i da kroz otvoren dijalog saznaju sve što ih interesuje.

Ovaj događaj prvi put je organizovan u čast Dana Evrope i to sa ambasadorkom Švedske koja trenutno predsjedava Savjetom EU.

 ”Ovo je sjajan način da se mladi i budući lideri upoznaju sa zemljama Evropske unije i sa ulogama koje one imaju. Vjerujem da je najbolji način da vodimo otvoreni dijalog i da mladi postave sva pitanja koja žele”, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa.

Nakon „Kafe sa ambasadorkom Švedske“, uslijedila su druženja sa ambasadorima Hrvatske i Austrije…

Oni su sa nama podijelili svoja iskustva, ali su govorili  i o iskustvima svojih zemalja u procesima pristupanja EU.

Ispijajući „Kafu sa ambasadorima“ posjetioci su imali priliku da se upoznaju i sa kulinarskim, ali i muzičkim specifičnostima zemalja uvaženih ambasadora. Tako smo uz koncerte bez struje uživali u glasovima hrvatskih klapa Camerton i Lanterna, a dio kulturnog bogatstva zemlje ispod Alpa, Austrije predstavio je muzički virtuoz Jakob Steinkelner kroz zvuke Štajerske harmonike i akordiona.

U budućem periodu Evropska kuća planira da ugosti ambasadore svih zemalja članica Evropske unije koje imaju svoja diplomatska predstavništva u Crnoj Gori.  Ova druženja pomoći će nam da se upoznajući naše sličnosti i prepoznajući naše razlike ujedinimo pod zajedničkim nebom Evrope.

Povezani članci:

Kafa sa ambasadorom Austrije i zvuci Štajerske harmonike u Evropskoj kući

Razgovor sa ambasadorom Hrvatske i zvuci klapa u Evropskoj kući

”Kafom” sa ambasadorkom Švedske počela proslava Dana Evrope

Ambasador Partso: Članstvo u EU može biti šok terapija (Kafa sa ambasadorom Grčke)

Veče Italije, muzike i prijateljstva u Evropskoj kući

Sportski duh, mirisi i ukusi Belgije u Evropskoj kući