objavljeno

Kampanja protiv rodno zasnovanog nasilja #ZAPITAJ_SE

U susret 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Evropska kuća, u saradnji sa partnerima, pokrenule su kampanju ZAPITAJ SE, koja se bavi ovim gorućim društvenim problemom. Centralni dio kampanje čini osam fotografija, koje prate snažne psihološke poruke.

Glavna ciljna grupa kampanje su muškarci, zbog čega je prva izložba organizovana na neubičajnom mjestu – na sportskom stadionu. U saradnji sa Fudbalskim savezom Crne Gore, organizovali smo izložbu na gradskom fudbalskom stadionu u Podgorici, tokom utakmice Crna Gora – Slovačka.

Fotografije je pripremila fotografkinja Nada Vojinović iz NVO Attack, prepoznata aktivistkinja za ženska prava, ali i prava drugih ranjivih grupa u društvu. Fotografije je uradila tehnikom duple ekspozicije, tako što je spojila fotografije žena sa fotografijama slomljenih predmeta, jer smatra da nasilnik osobu nad kojom vrši nasilje vidi kao objekat, a ne ljudsko biće.

Sve fotografije prate i snažne psihološke poruke, koje smo pripremili u saradnji sa Udruženjem psihologa Crne Gore. Njihov primarni cilj je da izazovu posmatrača da se zapita i analizira svoje unutrašnje procese, stavove i razmišljanja, koja mogu da vode do nasilja, podržavaju ga ili opravdavaju. Poruke kažu da potiskivanje emocija vodi do nasilja, da se nasilje uči i da je uvijek svjestan izbor, da ljubomora nije ljubav, da je nasilje slabost, a ne muškost, te da je podrška nasilniku saučesništvo.

Nakon fudbalskog stadiona, izložbu smo preselili u Evropsku kuću, gdje je zvanično otvorena 23. novembra. Tom prilikom ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je istakla da i muškarci i žene moraju udružiti snage kako bi promijenili stvari. Muškarci se, konkretno, moraju potruditi da nauče više o problemu rodno zasnovanog nasilja, prepoznaju ga, osude i podrže žene u ovom procesu.

Pored izložbe fotografija, kampanja je promovisana i na društvenim mrežama Evropske kuće. Njen sadržaj možete ispratiti ovdje.

Rodno zasnovano nasilje i daljle ostaje veliki problem Crne Gore, koji zahtjeva angažovanje cjelokupnog društva. Prema podacima Uprave policije, ove godine još dvije žene su ubijene od strane njihovih partnera, dok je broj prijavljenih krivičnih djela povezanih sa nasiljem u porodici porastao čak za 35%.

Pročitajte još:

Šta je navelo gledaoce večerašnje utakmice Crna Gora-Slovačka da se zapitaju ?

Izložba fotografija „Zapitaj se“ u Evropskoj kući do 1. decembra