objavljeno

Kipar na dlanu

Legenda kaže da je rođena izranjajući iz morske pjene, blistajuća i prelijepa, te da su je talasi nežno nosili ka obali. Kada je stigla na nju, cvijeće je procvjetalo ispod njenih stopala, a zemlja je postala plodna i puna ljepote.

Afrodita je rođena na Kipru i to baš na mjestu Petra tou Romiou( Afroditine stijene).


Sasvim je logično da je ova ostvrska republika mjesto rođenja boginje ljepote. Istorija Kipra seže 11000 godina unazad, čineći ga jednom od najstarijih civilizacija Mediterana. Situirano na raskršću Evrope, Azije i Afrike, jedinstvena geografska pozicija ovog ostrva je igrala važnu ulogu u njegovoj turbulentnoj prošlosti, još od vremena antike.
Svoju bogatu kulturu i istoriju Kipar duguje brojnim civilizacijama koje su ga kroz istoriju nastanjivale, od Mikenske Grčke pa preko Feničana, Egipćana, Rimljana do Mlečana, Otomana i Britanaca. Zato nije ni čudno što je UNESCO prepoznao i uključio u svoju listu svjetske baštine brojne znamenitosti Kipra kao što su Pafos,neolitsko naselje Hirokoitia i deset oslikanih crkava Trodosa.

 

Glavni grad Kipra nalazi se u centralnom dijelu ostrva. Nikozija odiše spojem istorije i savremenog, evropskog i orijentalnog.

Laiki Gitonja (Laiki Geitonia) je “tradicionalni komšiluk” unutar gradskih zidina pješačkog područja Nikozije, južno od starog grada. Čine ga zgrade iz 18. veka kombinovane sa tradicionalnim, kolonijalnim kućama, zanatskim radnjama, galerijama, kafićima i tavernama. Ovaj tradicionalni “pješački kvart” je veoma popularan dio grada kako za lokalno stanovništvo, tako i za turiste.

Kipar je poznat po svojim vinima a neka od najpoznatijih sorti su Mavro, Xynisteri i Maratheftiko.

Plaže Kipra godinama se svrstavaju u najljepše plaže Evrope. Dokaz tome je činjenica da ovo ostrvo na Mediteranu zauzima prvo mjesto u Evropi (u odnosu na površinu) po broju plaža kojima je dodijeljena Plava zastava, međunarodno priznati standard kvaliteta.

Kada je Afrodita kročila na obale ovog ostrva, kažu cvijeće je procvjetalo ispod njenih stopala, a zemlja je postala plodna i puna ljepote.