objavljeno

Marunove biljke u Evropskoj kući

Biljke te uče odgovornosti, objašnjava Marija Marković koju mnogi znaju kao Maruna. Marunove biljke znaju mnogi ljubitelji prirode, a danas se desetak mališana u Evropskoj kući priključilo njenoj vojsci biljkoljubaca.

U okviru Evropske zelene nedjelje, Evropska kuća je organizovala ‘’zelenu’’ radionicu za djecu. Djeca su imala priliku da nauče šta su to zelene vještine i naprave svoj prvi terarijum.

Znanje je sa njma podijelila omladinska radnica Jelena Fuštić, a sa kokedamama i terarijumima za biljke, upoznala ih je Marija Marković, koja je govorila o umjetnosti pravljenja cvjetnih aranžmana.

‘’Zelene vještine imaju veze sa prirodom, našom okolinom i životnom sredinom. Jako je važno da se odnosimo zdravo prema životnoj sredini. Da koristimo njene resurse ali ne da je zagadjujemo’’, istakla je Jelena.

Svaka mala bašta, odnosno biljni aranžman, koji se gaji u staklenoj posudi je terarijum. Ako volite biljke, ali nemate dovoljno prostora za baštu, terarijum predstavlja sjajan način da njegujete svoju ljubav i istovremeno ukrasite enterijer na poseban način.

Mariji je ovo prva radionica sa djecom pa je jako uzbudjena.

 

‘’Biljke gajim od srednje škole i ta kolekcija je samo rasla. Terarijumi su mi uvijek bili fascinantni. Sve što je iza stakla, nedodirljivo. To mi je bilo nevjerovatno’’, kazala je Marija.

Ljubav prema biljkama, kako kaže, rodila se u ranom djetinjstvu.

“Moja baba je obožavala biljke. Taj odnos prema biljkama sam naslijedila od nje. Ona je pričala sa svojim biljkama, sa ljubičicama jer ko umije da oslušne umije i da im pruži šta god traže’’, prisjeća se ova talentovana djevojka.

Kako je bilo na radionici? ’’Super’’, odgovaraju djeca uglas.

Evropska zelena nedjelja, održava se od 3. do 11. juna. Evropska unija je svjetski lider u zaštiti životne sredine i podržava Crnu Goru na njenom putu ka zdravijoj životnoj sredini. EU je do sada uložila 40 miliona eura u zaštitu životne sredine u Crnoj Gori. Kroz različite projekte, EU je pomogla upravljanje otpadom, zaštitu vazduha i važnih staništa, a učestvovala je i u poboljšanju i izgradnji kanalizacione mreže u Crnoj Gori.