objavljeno

Nova kampanja: Naše prijateljstvo je uspješna priča

Često nas pitate na koji način Evropska unija podržava Crnu Goru, u kojima oblastima, kako suštinski mijenja živote građana, ko su korisnici EU projekata, … Odlučili smo da odgovore na ta pitanja objedinimo u novoj bazi podataka o EU projektima, koja se nalazi baš na ovom sajtu, pod imenom EU projekti. Na jednom mjestu predstavili smo preko 100 EU projekata iz 14 različitih oblasti. Na sajtu možete da saznate šta su EU i Crna Gora zajedno postigle u oblasti ljudskih prava, prekogranične sradnje, poljoprivrede, zaštite životne sredine, saobraćaja, privrede, medija, zdravlja…

Ove projekte promovišemo kroz kampanju simboličnog naziva „Naše prijateljstvo je uspješna priča“, koja govori o dugoj i uspješnoj saradnji Evropske unije i Crne Gore. Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa je povodom pokretanja kampanje podsjetila da EU, kroz projekte koje sprovodi zajedno sa državnim i lokalnim vlastima, nevladinim sektorom, privrednicima i građanima, Crnoj Gori donosi suštinsku promjenu.

„Gradimo bolnice i stanove, pomažemo poljoprivrednike i ulažemo novac u proizvodnju zdrave hrane, činimo zdravstvenu zaštitu boljom i modernijom, podražavamo reformu državne uprave i pružamo  nezaposlenima priliku da pokrenu sopstveni posao. Pomažemo da se zaštite crnogorske rijeke, jezera, šume i livade, i da Crna Gora usvoji evropske standarde zaštite prirode. Mladima pružamo mogućnost da studiraju u inostranstvu, ali i da steknu nova znanja i vještine, kroz neformalnu edukaciju. Posebno smo posvećeni ugroženim grupama, pa žene, manjine, LGBTIQ zajednica, mladi i osobe sa invaliditetom danas imaju veća prava i bolju zaštitu. Pozivam vas da posjetite sajt www.evropskakuca.me i saznate više o tome“, poručila je Popa.

Zvanični podaci govore da je Evropska unija najveći donator i investitor u Crnoj Gori. Od 2007. godine, kada je počelo sprovođenje Instrumenta pretpristupne pomoci IPA, EU je uložila preko 600 miliona eura bespovratne pomoći, kako bi pomogla zemlji da sprovede reforme na putu ka članstvu u EU i time učini život crnogorskih građana boljim.

„Cilj je podstaći suštinske demokratske i ekonomske reforme u zemlji, kako bi se što bolje pripremila za punopravno članstvo i funkcionisanje unutar sistema EU. Naš glavni motiv je da građani Crne Gore osjete konkretne koristi u svojim životima već sada, ne samo kada država postane dio zajednice. Želimo da znate da je budućnost ove zemlje i čitavog regiona naša zajednička odgovornost“, kazala je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori.

I glavna pregovaračica za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji i nacionalna IPA koordinatorka Zorka Kordić posmatra bespovratnu finansijsku podršku EU kao veoma važnu pomoć u sveopštem transformisanju države i društva na putu ka članstvu u Uniji.

„Kroz IPA instrument, čiji je treći ciklus (2021-2027) na samom početku, EU zapravo finansira svoju politiku proširenja, kao ključni spoljnopolitički prioritet. Njime pomaže sveobuhvatne reforme u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, ali i podstiče regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose, a sve u cilju pripreme za period nakon pristupanja EU. Kroz EU projekte poboljšavamo saobraćajnu i energetsku infrastrukturu u Crnoj Gori, doprinosimo zdravijoj životnoj sredini i zaštiti biodiverziteta, unapređujemo obrazovni, zdravstveni, socijalni i pravosudni sistem u državi, podstičemo poljoprivredu i ruralni razvoj, povezujemo ljude s obje strane naših granica. Time ulažemo u budućnost države i polako je približavamo EU vrijednostima i standardima, jer budućnost Crne Gore vidimo upravo u EU“, zaključila je glavna pregovaračica.

Rezultate saradnje EU i Crne Gore možete da pratite i kroz uspješne priče o EU projektima, koje možete pogledati ovjde. EU projekti će redovno biti promovisani i na društvenim mrežama EU info centra (Facebook i Instagram),  gdje ćemo organizovati vrijedne nagradne igre. Ukolio već niste, predlažemo da posjetite našu novu bazu EU projekata, naučite nešto novo njima, a kasnije tetirate to znanje i osvojite nagrade. Jer, naše prijateljstvo je uspješna priča.