objavljeno

Novi podsticaj saradnji u oblasti Južnog Jadrana kroz fondove EU

Kroz projekte finansirane putem trilateralnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, crnogorske institucije i organizacije iskoristile su oko 20 miliona eura bespovratnih sredstava EU, što predstavlja gotovo četvrtinu ukupnih sredstava opredijeljenih kroz ovaj program u okviru finansijske perspektive IPA II.

To je saopštio Bojan Vujović, generalni direktor Direktorata za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Crne Gore, govoreći na svečanosti u Bariju povodom završetka pomenutog programa i početka novog programa prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore, koji nosi naziv Interreg IPA Južni Jadran.

Na događaju koji je bio otvoren za javnost, Vujović je istakao da se saradnja između italijanskih regija Pulja i Molize, Albanije i Crne Gore pokazala veoma uspješnom, jer je iznjedrila ukupno 101 projekat, od kojih je njih 86 uključilo institucije i organizacije iz Crne Gore kao projektne partnere.

„Ovi projekti imali su za cilj rješavanje različitih izazova u ovom regionu, počev od jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, promocije turizma i kulture, unapređenja zaštite životne sredine i energetske efikasnosti i do razvoja održivih saobraćajnih rješenja“, kazao je Vujović.

Kako je dodao, tokom programskog okvira IPA III za period 2021-2027, u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran na raspolaganju će biti 81 milion eura sredstava Evropske unije, kojima će se podržati prekogranični projekti usmjereni na bolje društvo, ekonomiju, inovacije i istraživanje, životnu sredinu i upravljanje.

„Veze između Italije, Albanije i Crne Gore su snažne i neraskidive. Ubijeđen sam da ćemo nastaviti da ih njegujemo i kroz novi program i zajedno radimo na izgradnji prosperiteta za sve nas koji živimo u dinamičnom području Južnog Jadrana“, poručio je Vujović.

Na događaju u Bariju, koji je održan pod motom „Od Italije, Albanije i Crne Gore do programa Interreg IPA Južni Jadran“, predstavljeno je i pet strateških projekata, koji će institucije iz tri države sprovesti tokom programskog perioda 2021-2027.

Crnogorske institucije biće vodeći partner na dva strateška projekta. Ministarstvo kulture i medija biće vodeći partner u strateškom projektu „Kreativni Južni Jadran“, koji će se baviti razvojem kulture i kreativnih industrija, dok će Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore biti vodeći partner u strateškom projektu „Kompetentni Južni Jadran“, koji će se baviti razvojem kompetencija za plavu ekonomiju.

Događaj je zaključen najavom Poziva za standardne projekte, koji se očekuje do kraja 2023. godine.