objavljeno

Osamnaest stalnih panela i izložba o biodiverzitetu na Gorici

Povodom Svjetskog dana životne sredine, Evropska kuća i Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice postavili su 18 trajnih panela, koji će služiti kao stalni izložbeni prostor na brdu Gorica. Predstavnici Evropske kuće i Glavnog grada svečano su otvorili i prvu izložbu – “Zaštiti ono što voliš – Biodiverzitet zaštićenih područja Podgorice’’.

Prvo obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine dogodilo se davne 1974. godine pod sloganom Imamo samo jednu Zemlju. Cilj je bio da se svi podsjete da priroda nema granica – da pripada svima a najviše onima koji tek dolaze. Cilj Svjetskog dana zaštite životne sredine je podizanje ekološke svijesti, motivisanje na aktivno razmišljanje o ekološkim pitanjima i podsticanje na saradnju koja će osigurati zeleniju budućnost.

Skoro 50 godina od prvog obilježavanja i prvog slogana „Imamo samo jednu Zemlju“, možemo reći „Imamo samo jednu Goricu. Imamo samo jednu Crnu Goru“, poručila je direktorka Evropske kuće Nataša Beširević na otvaranju izložbe. Beširević se zahvalila gradu Podgorici i Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice što su uz Evropsku uniju dio svakodnevnog i konkretnog napora očuvanja biodiverziteta i životne sredine.

 

“Priroda nema granica i zato su problemi životne sredine: zagađenje vazduha, zagađenje plastikom, potrošnja prirodnih resursa, povećanje nivoa mora i sigurnost hrane problemi svih nas. Zato je i Evropska unije prije više od 20 godina pokrenula Evropsku zelenu nedelju, koju ove godine obilježavamo od 3. do 11. juna. Da bismo svi zajedno osvijestili koliko je nužno da zaustavimo degradaciju ekosistema i spriječimo katastrofalne posljedice klimatskih promjena.” poručila je direktorka Evropske kuće Nataša Beširević.

Direktor Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice (AUZP) Dragutin Drago Đeković, kazao je da je agencija na čijem je čelu u protekle dvije godine radila na proširenju zaštićenih područja Glavnog grada. Pionirski korak u stvaranju Agencije koja bi upravljala područjima koja uključuju i parkove prirode bio je izazovan ali je doveo do moderne i efikasne uprave, poručio je Đeković. Kako navodi, Delegacija EU u Crnoj Gori i Evropska kuća su među prvima prepoznali rad i pružili podršku idejama koje agencija namjerava da realizuje.

“Ovo je prva izložba ove vrste i izuzetno mi je drago što imamo priliku da na ovom prostoru pokažemo sve ljepote koje ima Glavni grad, jer mi imamo četiri zaštićena područja. Na svakoj od ovih tabli je i dio istorije i dio ljubavi koji nosimo prema tim područjima. Namjera nam je bila da to podijelimo sa građanima Podgorice, da im na neki način skrenemo pažnju na ono što imamo u Glavnom gradu ali i na važnost toga da svi moramo raditi na unaprijeđenju životne sredine i zaštićenih područja Glavnog grada. Kako se mi odnosimo prema prirodi tako će se i ona odnositi prema nama. “poručio je Đeković.

Na osamnaest stalnih panela ispričana je priča o biodiverzitetu zaštićenih područja Glavnog grada. Predstavljene su životinjske i biljne vrste ali i neke atraktivne lokacije zaštićenih područja na kojima se mogu naći.