objavljeno

Počela kampanja „Primjeri ženstva i junaštva“

Naša nova kampanja „Primjeri ženstva i junaštva“, koju smo posvetili istaknutim ženama iz crnogorske i EU istorije, zvanično je počela istoimenom panel diskusijom, u Centru za kulturu Ribnica. Na panelu su govorile žene koje i danas ruše stereotipe i koračaju stopama svojih pretkinja, koje ostvaruju svoje snove i slave ženstvo, a junaštvo se podrazumijeva.

To su ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, jedina pilotkinja u Vojsci Crne Gore Kristina Bačić, prva osoba iz Crne Gore na vojnoj akademiji West Point u SAD Nevena Nikolić i jedina takmičarka u brdsko brzinskim trkama Anđela Knežević. Panel je moderirala novinarka Aleksandra Šljivić.

Otvarajući panel, ambasadorka Popa je istakla da kampanjom Evropska unija u Crnoj Gori ukazuje počast heroinama koje su svojim dostignućima rušile prepreke i stereotipe i utrle put generacijama žena u borbi za rodnu ravnopravnost i svoja prava.

„Našom kampanjom želimo da inspirišemo i crnogorske djevojke. Želimo da upoznaju žene koje su promijenile Crnu Goru, Evropu i svijet živeći ispred svog vremena i ne prihvatajući ne kao odgovor. Želimo da mlade djevojke čuju ovu poruku: budite hrabre, jake i odvažne i učinite sve što možete da ispunite svoje snove“, poručila je Popa.

Hrabre, jake i odvažne su i tri djevojke, koje su na panelu podijelile svoje inspirativne priče. Jedina pilotkinja u Vojsci Crne Gore Kristina Bačić petogodišnju vojnu akademiju je završila u Grčkoj. Tamo se suočila sa diskriminacijom i predrasudama od strane muških kolega, morala je da dokazuje da ženama nije mjesto samo u kuhinji. Danas, u svom timu u Vojsci Crne Gore, uživa puno povjerenje.

„Kada sam se vratila u Crnu Goru, na moje iznenađenje, dočekale su me pozitivnije reakcije kolega. Oni su iskusni, završili su prestižne akademije. Prihvatili su me neki kao kćerku ili kao sestru“, rekla je ona i poručila mladim djevojkama da u onome što rade treba da ostave neki lični pečat.

„Ja sam danas ovdje gdje jesam, ne zato što sam željela ili potencirala da budem prva vojna pilotkinja u Crnoj Gori, već zato što sam željela da budem najbolja u svom poslu“, kazala je Kristina.

Njena koleginica Nevena Nikolić prva je osoba, ne samo žena, iz Crne Gore koja je upisala i diplomirala na Vojnoj akademiji Vest Point u SAD. Žene čine 15% vojske Crne Gore, ali to Nevenu ne demotiviše.

„Raduje me porast ove brojke svake godine. Vrijeme je majstorsko rešeto i ono će pokazati da, kada te žene isplivaju na rukovodeće funkcije, ti stereotipi ne treba da postoje, i da svi jednako mogu da obavljaju svoje pozicije“, objašanjava Nevena i poručuje da je najbolje oruđe u borbi za ravnopravnost – istrajnost u onome što radite.

„Neminovno je da se susrećemo sa podozrenjem i predrasudama, jer naše društvo još nije osviješćeno kad je rodna ravnopravnost u pitanju, ali na nama je da to promijenimo i utremo put novim generacijama“, poručila je Nevena.

Nešto drugačiji put izabrala je Anđela Knežević. Voli brdske staze, na kojima se trka kao jedina žena koja učestvuje u brdsko-brzinskim trkama u Crnoj Gori. Naučila je da vozi sa samo 7 godina.

„Svako nađe nešto u šta se zaljubi, a sada shvatam da sam itekako ponosna što predstavljam nešto ovog tipa u našoj državi.  Treba imati ciljeve, postavljati granice i vremenom ih pomjerati. Jer, mi jesmo svemoguće, samo je pitanje šta želimo“, rekla je Anđela.

Ambasadorka Popa je, govoreći o svojim iskustvima, kazala da diplomatija spada u oblasti u kojoj su stereotipi koji se tiču pola danas mnogo manje izraženi. U Rumuniji su žene napravile veliki korak ka ravnopravnosti u diplomatiji, “ali još nisu završile posao”.

„Naša borba nije gotova. Potraga za jednakim pravima je duga i za nju se moramo boriti svaki dan“, zaključila je EU ambasadorka.

“Live Library” for high school students

After the panel, we organized a “live library” for high school students from Podgorica. Divided into smaller groups, they had the opportunity to talk for about 10 minutes with Ambassador Popa, Kristina, Nevena and Andjela. Our panelists shared their professional experiences and how they feel in professions that are not entirely typical for women. They sent encouraging messages and advice on how to make their dreams come true. The high school students were interested in what prejudices they encountered, how they managed to fight for themselves in a male environment, and what is most important along the way.

Počast za žene Ukrajine

Ambasadorka Popa je u svom govoru posebno odala počast ženama Ukrajine, koje pokazuju nevjerovatnu hrabrost, dok su, kako je istakla, pogođene strašnom agresijom i brutalnim ratom.

„Žene Ukrajine su hrabre, ponosne i slobodoljubive. Žene Ukrajine nisu same. EU pojačava svoju podršku Ukrajini i sankcijama Rusiji, ruskoj ekonomiji, njenom finansijskom sistemu, vazdušnom prostoru i industriji aviona, visokotehnološkoj industriji i medijskoj propagandnoj mašineriji. Podržaćemo ukrajinsku vojsku. Naše države članice raširenih ruku primaju ukrajinske izbjeglice. Zajedno pružamo humanitarnu pomoć svima kojima je potrebna“, poručila je Popa.

Panelu je prisustvovala i otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine Natalia Fialka, koja je kazala da su u današnjem svijetu žene aktivno uključene u politički, ekonomski, društveni i kulturni život, ali da trenutne okolnosti i mnogi sukobi u svijetu tjeraju žene da preuzimaju različite uloge.

„U Ukrajini je prije rata sa Rusijom preko 40 odsto žena bilo na rukovodećim mjestima na svim nivoima naše zemlje. Danas vidimo žene koje su aktivno uključene u globalna pitanja, u digitalne inovacje, klimatske promjene, efikasno upravljanje državom“, rekla je Fialka i dodala „Do sada smo imale pravo glasa u donošenju odluka u životu, društvu i državi. Danas Ukrajinke hrabro igraju još jednu ulogu, ulogu branilaca Ukrajine od ruske invazije. Ukrajinke rame uz rame sa muškarcima brane našu zemlju od ruskih okupatora“, navela je Fialka.

Nastavak kampanje online

Svoje mjesto u odabranoj grupi istaknutih žena iz Crne Gore i Evropske unije našle su:

Ksenija Petrović-Njegoš – prva žena na Balkanu koja je vozila automobil i prva princeza koja se bavila fotografijom. Ostaće upamćena po svom humantiranom radu tokom Prvog svjetskog rata.

Milosava Perunović – gimnazijalka iz Nikšića koja se u Prvom svjetskom ratu borila pod muškim imenom Milosav. Kao nagradu što je bila dobrovoljka, Milosava je dobila veliku zemlju u Vojvodini. Iz nje se vratila da bi se, ovaj put pod svojim imenom, borila u Drugom svjetskom ratu.

Ljubica Popović – aktivistkinja i narodna heroina Jugoslavije. Iako je umrla u cvijetu mladosti, pod njenim imenom sada rastu nove generacije malih heroina.

Stana Tomašević Arnesen – prva ambasadorka iz Jugoslavije. Na osnovu njene fotografije napravljen je antifašistički letak norveškog pokreta otpora.

Sabiha Gokčen – prva borbena pilotkinja na svijetu, zbog čega je upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Rođena u Turskoj, ali korijene vuče iz Bijelog Polja.

Olgivana Rajt – balerina i kompozitor, unuka Marka Miljanova, koji je napisao knjigu „Primjeri čojstva i junaštva“. Olgivana je zaslužna za osnivanje Rajt fondacije i mnoga od najlepših djela zvanično najvećeg američkog arhitekte svih vremena.

Marija Kiri – prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu; jedina žena koja je dva puta dobila Nobelovu nagradu; prva i jedina osoba koja je dobila Nobelovu nagradu u dvije naučne oblasti.

Marija Montesori – italijanska doktorica i pedagoškinja, koja je unijela revoluciju u obrazovanje djece.  Njene obrazovne metode se i danas primjenjuju u školama širom svijeta.

Sofija Koradi – kreatorka Erazmus programa, u okviru kojeg je preko 10 miliona mladih steklo internacionalno obrazovanje. Poznata je kao “Erazmus mama”.

Više o njima možete da saznate tokom online kampanje, koja će trajati do kraja marta na društvenim mrežama EU info centra.