objavljeno

Popa: Potencijal postoji, iskoristite ga i iskoristite trenutak

„Geopolitičke promjene nakon ničim izazvane agresije Rusije nad Ukrajinom otvorile su jedinstvenu priliku za Crnu Goru. Proširenje je na vrhu dnevnog reda ove Evropske komisije“ kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa na press konferenciji održanoj u Evropskoj kući povodom usvajanja Godišnjeg izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu.

Ona je prokomentarisala i novi Plan rasta koji je predstavila predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen,  ističući da on ima potencijal da udvostruči crnogorsku privredu za jednu deceniju.

Preduslov za dobijanje ovih sredstava, kako je kazala Popa, nije samo posvećenost već i realizacija svih neophodnih reformi.

Ambasadorka je, osvrćući se na ovogodišnji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, istakla hitnu potrebu za sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva, prava glasanja i kandidovanja, transparentnosti, mehanizama rješavanja sporova i nadzora finansiranja i medijskih aktivnosti kampanja.

U izvještaju se navode političke tenzije i polarizacija, neuspjeh da se izgradi konsenzus oko ključnih pitanja od nacionalnog interesa. Ovo je uticalo na pravilno funkcionisanje svih institucija, usporavajući i proces donošenja odluka i sprovođenje reformi.

Nije bilo napretka u reformi pravosuđa. Pravosudni sistem je nastavio da se suočava sa dubokom institucionalnom krizom, što je rezultiralo slabim rukovodstvom i upravljanjem, nedostatkom strateške vizije i lošim planiranjem, što utiče na sposobnost zemlje da sprovede pravdu.

„Crna Gora nije u dovoljnoj mjeri unaprijedila svoj zakonodavni i strateški okvir za prevenciju i borbu protiv korupcije“, kazala je Popa dodajući da  ipak postoji određeni napredak jer je nekoliko slučajeva visoke korupcije pod istragom.

Povodom borbe protiv organizovanog kriminala ambasadorka je kazala da EU pozdravlja to što je kancelarija Specijalnog tužioca žustro postupila u nekoliko slučajeva visokog profila, koji izgleda da ukazuju na duboku infiltraciju korupcije i organizovanog kriminala u državne strukture, uključujući najviši nivo pravosuđa i organa za sprovođenje zakona.

Ambasadorka je pozdravila određeni napredak u  oblastima kao što su: Prava intelektualne svojine, Nauka i istraživanje, Saobraćajna politika,Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika.

Ona je pozvala sve političke aktere da ovaj izvještaj i njegove preporuke iskoristite kao jasan putokaz za buduće djelanje.

„Dame i gospodo, potencijal postoji, iskoristite ga i iskoristite trenutak. Vaša djeca i unuci će vam na tome biti zahvalni. Kao prvi korak treba da vidimo brzo imenovanje glavnog pregovarača i potpuno funkcionalnu pregovaračku strukturu sa radnim grupama za sva poglavlja, koja može podstaći sve potrebne reforme i zakonodavne planove.“ zaključila je Popa.