Objavljeno

3D virtuelna baština

Kulturno nasljeđe je od velikog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, ali i za ekonomski razvoj svake zemlje. Značajno doprinosi zapošljavanju i društvenoj koheziji. Stoga je nužno ojačati svijest društva o važnosti kulturnog nasljeđa i zaštititi ga za buduće generacije.

Evropska unija je posvećena očuvanju i unapređenju evropskog nasljeđa i izdvaja značajna sredstva u te svrhe. Ovim projektom podržano je očuvanje crnogorske kulturne baštine. Konkretno, projekat je fokusiran na uvođenje nauke i 3D tehnologije u obradu, prezentaciju i skladištenje podataka o određenim spomenicima kulturne baštine u Crnoj Gori.

U okviru projekta izrađeni su 3D modeli tri spomenika kulturne baštine u zemlji. Virtuelne prezentacije 3D modela Njegoševog mauzoleja, tvrđave Kosmač i reljefne karte Crne Gore sada su dostupne putem interneta u svakom trenutku i iz bilo kog dijela svijeta. Time je dat doprinos turističkoj promociji Crne Gore i održivom razvoju kulturnog turizma. Takođe, digitalna 3D dokumentacija je vanvremenska i može olakšati buduću restauraciju ovih spomenika ako bude potrebno. Drugim riječima, ovaj projekat pruža dobru platformu za buduće restauracije, istraživanja i promociju značaja očuvanja kulturne baštine.

Naziv projekta:

3D virtuelna baština

Sektor:

Datum početka: 

09/03/2020

Datum završetka:

09/09/2021

Lokacija:

Crna Gora

Budžet:

89850.00€

Korisnik projekta:

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Više informacija:

Novosti:

Dodatni materijal:

Grantovi

Dummy grant

Galerija

Uspješna priča