Objavljeno

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici

Prečišćavanje otpadnih voda predstavlja veoma važan element kontrole zagađenja voda. Pomaže u proizvodnji čiste vode za višekratnu upotrebu i smanjuje količinu otpada koji se obično ispušta u prirodu. Takođe ima potencijal za proizvodnju energije prikupljanjem metana i potencijal za proizvodnju prirodnog đubriva od prikupljenog otpada. Ukratko, prečišćavanje otpadnih voda je od suštinskog značaja za zaštitu zdravlja ljudi i životne sredine.

Sadašnje postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici je zastarjelo i ispod kapaciteta i nivoa prečišćavanja koji zahtijeva trenutna potražnja. Ovaj projekat je usmjeren na izgradnju novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, pomoćnih kolektora kanalizacije i primarne i sekundarne mreže, kao i postrojenja za spaljivanje mulja.

Ove investicije će obezbijediti odgovarajuće prikupljanje i tretman otpadnih voda koje se stvaraju u gradu i na taj način ublažiti negativan uticaj neprečišćenih otpadnih voda na biodiverzitet i smanjiti opasnosti po zdravlje lokalnog stanovništva.

Projekat će se sprovoditi u tri faze. Prvo će biti izgrađeno novo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kapaciteta 187.600 PE, glavni prenosni kolektor iz postojećeg postrojenja i postrojenje za spaljivanje mulja. Druga faza obuhvatiće izgradnju primarnog kolektora, sekundarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka (približno 85 km). Tokom treće faze biće izgrađeni primarna kolektorska i sekundarna kanalizaciona mreža i kućni priključci (približno 72 km). Zahvaljujući tome, biće povećan kapacitet postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na 235.000 PE.

U sklopu projekta je već otvoren pješački cjevovodni most na Morači. Takođe, razrađena je OVPG mobilna aplikacija za korisnike uređaja koje pokreću operativni sistemi Android i iOS, na kojoj se mogu pratiti novosti i informacije o napretku radova u okviru projekta. Linkovi za preuzimanje aplikacije su sljedeći:

Naziv projekta:

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici

Sektor:

Datum početka: 

01/08/2021

Datum završetka:

Lokacija:

Crna Gora

Budžet:

50100906.00€

Korisnik projekta:

Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica
Glavni grad Podgorica

Više informacija:

Novosti:

Dodatni materijal:

Grantovi

Dummy grant

Galerija

Uspješna priča