Objavljeno

Transbalkanski elektroenergetski koridor: Dionica u Crnoj Gori

Povezanost je preduslov za regionalnu ekonomsku saradnju i integracije, kao i osnova dobrosusjedskih odnosa. Zato je važno poboljšati regionalnu transportnu i energetsku infrastrukturu na Zapadnom Balkanu.

Ovaj projekat doprinosi uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije Zapadnog Balkana stvaranjem prenosnog koridora 400 kV između Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Takođe je poznat i kao Transbalkanski koridor električne energije.

Investicije u Crnoj Gori obuhvataju izgradnju novog dalekovoda 400 kV od Lastve do Pljevalja, a zatim do granice sa Srbijom, uključujući i izgradnju nove trafostanice u Lastvi, mrežnog priključka od trafostanice Lastva do postojećeg voda 400 kV Podgorica – Trebinje, te nadogradnju trafostanice 400/220/110 kV u Pljevljima. Projekat uključuje troškove demontaže postojećih dalekovoda 220 kV između trafostanice u Pljevljima i granice Crne Gore i Srbije.

Očekuje se da će planirane investicije normalizovati nivoe napona, stabilizovati tokove opterećenja i oscilacije frekvencija, te smanjiti tehničke gubitke u ukupnom prenosnom sistemu. Pored toga, crnogorski elektroenergetski sistem će biti integrisan u šire evropsko energetsko tržište, jer će koridor biti dodatno povezan sa Evropskom unijom preko podmorskog kabla Italija – Crna Gora.

Naziv projekta:

Transbalkanski elektroenergetski koridor: Dionica u Crnoj Gori

Sektor:

Datum početka: 

01/08/2021

Datum završetka:

Lokacija:

Crna Gora

Budžet:

128850000.00€

Korisnik projekta:

Crnogorski elektroprenosni system AD

Više informacija:

Novosti:

Dodatni materijal:

Grantovi

Dummy grant

Galerija

Uspješna priča