objavljeno

Sa evropskim fondovima i edukacijom, snovi su ostvarivi

Razgovor sa poljoprivrednicom Dijanom Marković

Odgovorna, organizovana, posvećena i pozitivna. Dijana Marković je profesorica engleskog jezika koja se odvažila da učionicu zamijeni farmom i posveti se uzgoju pečuraka.

Kad je bila dijete, sanjala je da postane arheološkinja. Kasnije je otkrila svoj talenat za jezike i poželjela da postane nastavnica engleskog jezika.

Nakon završenih studija engleskog jezika i književnosti bavila se prevodilaštvom i radila je kao  administrativna asistentkinja u jednoj švajcarskoj kompaniji, a zatim deset godina kao profesorica engleskog jezika u jednoj privatnoj školi jezika u Podgorici.

„Promjena zanimanja došla je neplanirano i spontano kada je suprug odlučio da započne proizvodnju šampinjona. On je pravnik po struci, ali oboje dolazimo iz porodica u kojima je poljoprivreda bila veoma važan izvor finansija, i rad u poljoprivredi nam nije bio nepoznat. Ali proizvodnja šampinjona i te kako jeste“, prisjeća se Dijana.

Kada su čuli za IPARD i MIDAS projekte odlučili su da apliciraju i izgradili su prve objekte na porodičnom imanju u Tološima.

„O šampinjonima ništa nisam znala već sam ovaj posao zavoljela kroz dugogodišnji rad i posvećenost da dobijemo što bolji kvalitet ali i kvantitet proizvoda kako bismo bili konkurentni na tržištu“, ističe Dijana.

Podijelili su poslove i obaveze prema svojim mogućnostima i dopunjavali se.

„Smatram da smo suprug i ja bili jedno drugom najveća podrška. Ali i porodica i prijatelji su bili tu uvijek za nas. Iako su smatrali da je poljoprivreda težak i neizvjestan posao, uvijek smo imali njihovu podršku“, kazala je ona.

Najveća prepreka bile su finansije.

„Bilo je jako teško obezbijediti sredstva za početak izgradnje objekata i započinjanje procesa proizvodnje. Sirovine se ne mogu obezbijediti u Crnoj Gori pa smo ih nabavljali iz Srbije, Mađarske i Italije“, ističe Dijana.

Najveći uspjeh je što je njihova porodična firma sada prepoznata kao pouzdan partner i što su poslednjih godina nominovani za jednu od najuspješnijih firmi u Crnoj Gori.

„A osim toga tu su i pohvale naših kupaca za kvalitet naših šampinjona i lijepe riječi koje nam upute, kao i činjenica da sa većinom naših kupaca sarađujemo od prvog dana. Dakle, uspjeli smo da steknemo i zadržimo njihovo povjerenje“, zaključuje ona.

Ženama koje razmišljaju da promijene profesiju poručuje: “Budite hrabre i istrajne u ostvarivanju svojih ciljeva. Nemojte se plašiti promjena. Sa evropskim fondovima i edukacijom, vaši snovi su ostvarivi“.