Objavljeno

Do moderne farme pečuraka kroz IPARD

U Novom selu, nadomak Danilovgrada nalazi se farma pečuraka Monte plod. U fabrici je užurbano jutro. U toku je berba pečuraka. Nasmijane radnice nas pozdravljaju i ističu da nijesu umorne. Njihov posao je olakšala modernizacija poslovanja kroz IPARD program EU.
Ipak, berbi je prethodio veliki posao.
”Prvo se unosi kompost koji se pokriva tresetom. Nakon sedam dana krećemo sa prekopavanjem. Kada to prekopamo mi gušimo prostor, povećamo ugljen dioksid da bi se micelijum(sjeme) povezao. Onda kreće obaranje temperature u narednih sedam dana. Od sedam do deset dana kasnije očekujemo rod”, objašnjava nam proces proizvodnje vlasnik fabrike Darko Brnović.
Nekad mala farma za proizvodnju pečuraka danas broji desetak radnika i proizvodi 500 kilograma šampinjona dnevno. Zahvaljujući podršci EU kroz IPARD program Darko je modernizovao poslovanje a planira i proširenje proizvodnje na oko tonu šampinjona dnevno. EU ambasadorka Oana Kristina Popa posjetila je farmu pečuraka i upoznala porodicu koja je iskoristila podršku EU.
”Ova regija, sa svojim plodnim tlom i obiljem sunca, idealna je za proizvodnju zdrave hrane. Kako sam i sama veliki ljubitelj domaćih proizvoda, danas mi je bilo veliko zadovoljstvo da vidim gdje se proizvodi ukusno povrće koje se nađe na mojoj trpezi”, istakla je ambasadorka Popa.
Ova vrijedna porodica namjerava da proširi poslovanje i da istrošeni kompost pečuraka pretvara u đubrivo za cvijeće. Oni i dalje računaju na podršku EU, te kroz novi IPARD poziv planiraju da obezbijede sredstva za liniju za proizvodnju.

Projekat

Istraživačko novinarstvo je branik slobode govora i demokratije, te društva u kome je opšteprihvaćena debata.  Stoga, Evropska unija podržava različite inicijative koje promovišu istraživačko novinarstvo, kao i zaštitu i bezbjednost novinara unutar i izvan svojih granica.