Objavljeno

Do moderne farme uz IPARD projekte

Kada je u vojsci proglašen za višak, Milenko Nedić se okrenuo poljoprivredi. U trenutku kada je morao donijeti odluku šta i kako dalje, sjetio se svojih roditelja poljoprivrednika. Njima krize nijesu mogle ništa, a sad ne mogu ni njemu. Početak je bio težak, bankarski krediti i visoke kamatne stope. Onda se pojavila mogućnost da konkuriše za IPARD pozive. „Prilikom izlaska prvog MIDAS programa 2011. godine, konkurisao sam za jedan dio mehanizacije. To je bio traktor i priključci za košenje. Tada se govorilo da se to ne može dobiti, da je to neizvodljivo, da je teško proći. Međutim, prošao sam sve te kontrole, već sam tada imao 10-15 grla. Dobio sam mehanizaciju koja me ja tada pogurala, da sam jednostavno morao da krenem naprijed“, kaže farmer Milenko Nedić iz Nikšića.
Od tada se Milenko redovno prijavljuje na IPARD pozive. Kaže da je u početku procedura izgledala komplikovana, ali se sve da savladati, uz podršku onih koji o prijavama i odlučuju.
„Pošto su to velika sredstva, rijetko ko od nas ima toliku gotovinu da bi to mogao da zaokruži samim izvorom svojih sredstava. Ko god ima čistu zemlju, čisto gazdinstvo, taj može da prođe i IPARD program i kredit kod Fonda za razvoj“, kaže Nedić.
Milenko je kroz tri IPARD poziva uvozio grla za svoju farmu, iz Njemačke i Češke. Sada ima pedesetak krava muzara.
„Kroz IPARD programe sam došao do kompletne mehanizacije i kompletnih sistema za mužu i svih sredstava i opreme, koji mi trebaju za farmu. Posljednji projekat koji sam radio je bio oko 80 hiljada eura, 32 hiljade bile su moje, a 48 hiljada sam dobio evropskih para“, objašnjava nikšićki farmer.
Zato je Milenko uvjeren da bi bez IPARD projekata devet od deset farmera moralo da napusti poljoprivredu. Radne snage voljne da se upusti u poljoprivredne radove nema, pa je mehanizacija koja se nabavlja kroz IPARD pozive jedni način da se farma organizuje. Jer, kaže Milenko, kad imaš mehanizaciju možeš i sam da radiš. „Ja bih poručio ljudima, ko god ima svoju zemlju da se bavi poljoprivredom, da se makne sa ulice, da se ta omladina vrati i selu i poljoprivredi. Da sami zarađuju i da se sami bave svojim poslom“, poručuje on. Nedići su porodična farma, ali i porodična firma, u kojoj rade Milenko sa suprugom i njihova dva sina. Farma im, kaže Milenko, pruža dobar život. Traži dosta rada, većina zarađenog novca opet se ulaže u proizvodnju, ali farma raste. U planu su nova grla, novi objekti i nove prijave na IPARD program. Priča je nastala kao dio kampanje Evropske unije u Crnoj Gori „Naše prijateljstvo je uspješna priča“, koja je posvećena promociji EU projekata. Više o EU projektima u Crnoj Gori možete da saznate ovdje.

Projekat