Objavljeno

EU projekat posvećen ranom otkrivanju melanoma kože, sluznica i oka

Svi vole ljeto. Svi vole sunce. Svi vole bronzani ten. Ipak, pretjerano izlaganje suncu može da vodi ka ozbiljnim zdravstvenim problemima. Tim problemima bavio se MELAdetect, EU projekat prekogranične saradnje, koji je imao za cilj podizanje svijesti i unaprjeđenje prevencije i liječenja melanoma kože, oka i sluznice, kroz razmjenu znanja i iskustava u prekograničnom području Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Nosilac projekta je Opšta bolnica u Baru, koju je posjetila ekipa EU info centra. Pojasnili su nam da su tokom projekta organizovali radionice i predavanja o epidemiologiji melanoma, važnosti ranog otkrivanja melanoma, te novim trendovima u ranom otkrivanju i terapijskim mogućnostima za njegovo liječenje. Dermoskopija i oftalmoskopija su promovisani kao metode rane dijagnostike melanoma, a organizovani su i edukativni info dani za opštu javnost.
„Po projektu je bilo predviđeno po tri Info dana u svakom području. Mi smo ovdje odradili pet. Išli smo u ruralnu sredinu, gore u Ostros, u ambulantu koja je zapravo isturena ambulanta Doma zdravlja, potpada pod Dom zdravlja Bar, i tamo smo edukovali osoblje i organizovali preglede“, kaže Ninela Plamenac iz Opšte bolnice Bar, koja je bila asistentkinja na projektu.
U okviru projekta, dermatološka ambulanta Opšte bolnice u Baru dobila je i novu savremenu opremu – dermatoskop za mapiranje cijelog tijela i UVB lampe po WOOD-u, dok je oftalmološka ambulanta dobila indirektni oftalmoskop.
„U sklopu projekta, Opštoj bolnici u Baru pripali su savremeni dermatoskop, koji skenira cijelo tijelo i ima mogućnost upoređivanja snimaka prilikom svakog sljedećeg pregleda, oftalmoskop i UVB lampa. Aparat posjeduje i dodatak preko kojeg se može pratiti svaki mladež pojedinačno“, pojašnjavaju u barskoj bolnici.
Melanome kože, sluznica i oka može dijagnostifikovati samo ljekar. Prepoznati ih, uz adekvatno znanje, može bilo koji zdravstveni radnik ali i zaposleni u salonima ljepote. Širenjem znanja širi se krug uključenih u borbu sa melanomima. „Mi kao ustanova iz Crne Gore bili smo odgovorni za akreditaciju i organizaciju što se tiče crnogorskog dijela i bili smo dužni da animiramo zdravstvene radnike da se u što većem broju odazovu. Sama činjenica da je po projektu bilo predviđeno da 25 zdravstvenih radnika bude obučeno a mi smo uspjeli 142 zdravstvena radnika da edukujemo. To govori koliko smo premašili očekivanja i zadate ciljeve koje smo imali po projektu.“ kaže Ninela Plamenac iz Opšte bolnice Bar, asistentkinja na projektu. Bogatstvo koje MELAdetect ostavlja za sobom je uspostavljena mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području. MELAdetect i svi koji su učestvovasli u njemu, stvorili su konkretan, održiv i inovativan pristup prevenciji i dijagnostici melanoma. „Koji su krajnje otvoreni u smislu konsultacija, podjele znanja, podjele novosti i eventualnog upućivanja nekih pacijenata koji su za liječenje ili dokazani u smislu obolijevanja od melanoma ili nekog maligniteta oka. Što je priznaćete više nego kolegijalno.“ kaže Milan Vukanović, oftalmolog u Opštoj bolnici Bar. MELAdetect, uspješna priča o saradnji koja ne poznaje granice. Više o projektu, ali i načinima prevencije i liječenja melanoma, možete saznati ovdje.

Projekat