OBJAVLJENO

FRUDO – prirodni voćni sokovi uz IPARD

Prirodni, zdravi, bez aditiva, vode i dodataka…

“Sokovi su čudo”, slogan je koji najbolje dočarava ukus voćnih sokova koje fabrika Frudo proizvodi.
Kompanija Redcomerc se dugi niz godina bavi uvozom, otkupom voća i povrća.

“Logičan slijed je bilo otvaranje fabrike za preradu tog voća i povrća”, objašnjava nam direktorica Emina Mušović.
No, uz dugogodišnje iskustvo i znanje, ipak je bila potreba podrška sa strane. Mušovići su je potražili od EU kroz IPARD program.

“Bez podrške EU mi ne bismo mogli čak ni da počnemo sa planiranjem ovog našeg projekta koji je i te kako veliki. Projekat je vrijedan preko dva miliona eura, a EU nam je refundirala oko 700 hiljada eura” ─ kazala je Emina.

Ova moderna fabrika za preradu voća i povrća nalazi se u Tuzima.

“Imamo više od 500 lokalnih poljoprivrednih proizvođača voća i povrća čije proizvode otkupljujemo. Trenutni kapacitet prerade je oko 2 tone. Imamo široku paletu proizvoda i konstantno se širimo”, ističe Emina.

Proizvode razne sokove koji su 100% prirodni, džemove, kisele salate i marmelade.

“Naše proizvode, pod nazivom ─ Frudo, možete pronaći u najvećim lancima marketa, kao i u nekim manjim marketima”, dodaje ona.

Pored prerade voća i povrća, kompanija će se baviti i sušenjem voća i povrća, a vrlo brzo i proizvodnjom čajeva.

“Ono što bi čovjek oprao za čitav dan, mašina će uraditi za sat vremena. Možda čak i manje. Tako da je neuporedivo veći kapacitet, brže, čistije i jednostavnije” ─ objašnjava nam tehnolog dr Marko Ljekočević.

Fabrika za preradu voća i povrća površine je više od 2.000 kvadrata sa pogonima za smještanje i prijem robe i hladnjačama, a broji 20 radnika.

Mehanizacija koju su obezbijedili kroz IPARD program pomogla im je da značajno unaprijede proizvodnju.

U narednom periodu planiraju da dodatno unaprijede proizvodnju, modernizuju liniju za preradu i prošire kapacitete, a kako je kazala Emina, uvijek računaju na podršku EU.

Projekat