Objavljeno

Inat, vino i IPARD podrška

U Dobrskom Selu, nadomak Cetinja, gdje morski vjetrovi iz Boke Kotorske susreću hladnu planinsku klimu, nalazi se vinarija Marković. Obilje sunca i svježe noći pogoduju uzgoju vinove loze. ‘’Imaju stihovi u ‘’Gorskom vijencu’’ gdje piše da je rakija iz ovog sela najbolja rakija u Crnoj Gori. Postoje i podaci da se iz ovog sela vino služilo na dvoru u Engleskoj’’, ističe vlasnik vinarije Vesko Marković.
Ipak, da bi ovo imanje vremenom preraslo u uspješan posao, bilo je potrebno mnogo odricanja i podrške sa strane. Zahvaljujući podršci Evropske unije, kroz IPARD program, vinarija Maković danas raspolaže sa impresivnih 22 hektara zemljišta i oko 7 hiljada čokota vinove loze.
“Mnogo nam je značila podrška EU. Sve što smo napravili od sadnje čokota, navodnjavanja, do stubova, pa za projekat opremanja vinarije… za sve smo koristili IPARD sredstva. Radili smo i panele za proizvodnju električne energije, panele za toplu vodu da bi se tehnološki proces proizvodnje vina zaokružio”, naglašava Vesko.
U svom vinogradu Markovići uzgajaju tri sorte vinove loze ali posebnu pažnju privlači rijetka vrsta Crna Tamjanika koju čuvaju kao malo vode na dlanu.
“To je vrsta loze koja je najrjeđa na svijetu, upravo zato što je ona vrlo teška za rad. Ovo je loza koja nema samooplodnju i mora da ima oprašivač pored nje, a to je zbog klimatskih promjena teško pogoditi da druga loza procvjeta u isto vrijeme kad i ova loza. Ali smo dobili diku naše vinarije – INAT”, kazao nam je Marković.
Vinarija Marković je uspješna IPARD priča. Priča o porodici, marljivosti, pa čak i inatu. Baš kao i Crna Tamjanika vinarija Marković svjedoči da upornost, posvećenost i ljubav daju plodove.

Projekat