Objavljeno

Mljekara Butorović: Uz EU podršku tim može sve

Jedan tim, jedna porodica. Tim koji može sve. Slađana Butorović iz Nikšića se bavi kozarstvom, a u tome joj pomaže porodica. U poslu oko koza, mlijeka i sira angažovani su i najmlađi članovi ali i četiri radnika. I ima posla za sve…
Rad i posvećenost nijesu bili dovoljni da gazdinstvo napreduje. Podrška koju su dobili od EU kroz IPARD program im je pomogla da unaprijede poslovanje. Danas, nakon deset godina, stado broji preko 250 koza a mljekara Butorović proizvodi oko 400 litara mlijeka i 35 kilograma sira dnevno. Pripremaju mladi sir, surutku, sir sa biljem i sir u maslinovom ulju.
“Prvi put smo nabavili 30 koza i napravili jedan objekat. Počeli smo sa tim. Nismo imali iskustva ni suprug ni ja. Mi smo zavoljeli te životinje. Kad je počelo jarenje, ostavili smo i podmladak”, prisjeća se Slađana početaka.
Kroz IPARD su nabavili dva laktofriza, duplikator, poljoprivredne mašine za obradu djeteline i sagradili 2 štale. “Baš smo zadovoljni i zaista je šteta to ne iskoristiti. Mi smo u tom projektu kad imamo pravo, uvijek prvi”, poručuje ona.
“Mi nemamo ni u jednom našem proizvodu nikakav dodatak, ni konzervanse ni aditive. Sve je čisto i prirodno”, ističe Slađana.
Sve je počelo sa savjetom ‘’hrana je budućnost i treba nešto proizvoditi’’. Butorovići su se odlučili da proizvode kozji sir. Vremenom, rodila se i ljubav prema kozama. Malim koracima, uz pravu podršku, Butorovići su od malog stada napravili porodični posao. Ušuškana u Štedimu, nadomak Nikšića, mljekara Butorović je prava uspješna IPARD priča. Priča koja nas uvjerava da ako imate ideju, pravi tim i podršku, onda možete sve.

Projekat