OBJAVLJENO

Sirara Miljanić: Spoj tradicije i modernog

Korijenje vuče i održava jer sva snaga i moć života je u njemu.

Priča o porodičnoj farmi Miljanić je upravo priča o korijenima, tradiciji i ljubavi prema selu i prirodi. Ekonomista i bankar, Radivoje Miljanić, zavolio je u djetinjstvu konje i koze.
“Ja sam dijete sa sela. Podigao sam se u Banjanima. Ta ljubav prema kozama me držala cijeli svoj vijek i poslije bankarskog sektora odlučio sam da sve to ostavim da se bavim kozama i da se posvetim svom kraju”, prisjeća se Radivoje.

U početku je to bilo malo stado od pedesetak grla i mali privremeni objekat. Vremenom, uz mnogo truda, znanja i odricanja, a uz podršku EU kroz Ipard program, proširili su i modernizovali proizvodnju.

Sirara Miljanić je danas jedna od vodećih u Crnoj Gori.

“Dobili smo evropski standard hrane. Kroz IPARD smo obezbijedili opremu i u objektu smo uradili sve što je potrebno: od prostora za prijem mlijeka pa do finalnog proizvoda. Danas mogu da kažem da imamo uspješnu priču” ─ ističe Radivoje i dodaje ─ “Mi proizvodimo kategoriju premium sireva od masnog mlijeka. Njegujemo visoki kvalitet. Primjenjujemo HASAP standard, a trenutno smo u proceduri za dobijanje HALAL sertifikata.”

Sirara Miljanic proizvodi 7 vrsta kozjeg sira i ovčje sireve.

Najpoznatiji njihov sir je ‘’Lider’’, koji se prilikom posjete princa Čarlsa Crnoj Gori, našao i na kraljevskoj trpezi.

“Jedino je naš sir tada prošao strogu kontrolu laboratorije Velike Britanije. Ponosni smo na istoriju Lidera” ─ naglasio je Miljanić.

Miljanići modernizuju proizvodnju ali i njeguju tradiciju, pa tako jedini u Crnoj Gori proizvode stari crnogorski sir iz mješine.

“To je sir koji sazrijeva u koži jagnjeta oko 120 dana, a poslije se vakumira i ide na tržište. To je jedan od najpikantnijih naših sireva i trenutno jako popularan”, kazao je Radivoje i dodao: “prošle godine je taj sir na Novosadskom sajmu proglašen najboljim sirem”.

Proizvodi porodične farme Miljanić su spoj tradicije i modernog: proizvedeni po tradicionalnoj crnogorskoj recepturi, upotpunjenoj savremenim tehnološkim metodama.

Uz Ipard vjetar u leđa, Miljanići pišu svoju uspješnu priču.
“Nijesmo stali u tom procesu. Radićemo i dalje na unapređenju svoje proizvodnje. Pripremamo se za neki novi Ipard”, zaključuje Radivoje.

Projekat