Objavljeno

NVO „MOZAIK” PODSTIČE I PODRŽAVA OSOBE SA INVALIDITETOM U CRNOJ GORI

U Crnoj Gori, osobe sa invaliditetom često se suočavaju sa izazovima pri učestvovanju u društvenim procesima unutar lokalne zajednice. Uzrok može biti nedostatak infrastructure koja bi zadovoljila njihove potrebe, finansijske poteškoće i nedostatak motivacije. Ovo se posebno odnosi na Nikšić, drugi po veličini grad u zemlji sa populacijom od oko 60 000 stanovnika. Sa ciljem rješavanja ovih problema osnovana je nova nevladina organizacija “Mozaik”. Iz organizacije tvrde da postoji očigledan nedostatak socijalne inkluzije ljudi sa invaliditetom u Nikšiću, mnogi od njih su izolovani i bez pristupa društvenim aktivnostima ili podršci za poboljšanje kvaliteta života.
Blagoje Šturanović, tada 23-godišnji student sociologije, zajedno sa još dvoje prijatelja koji takođe imaju invaliditet, osnovao je Mozaik 2019. godine kako bi preduzeo konkretne akcije i rešio ove probleme. Blagoje objašnjava da nije bilo drugih organizacija u Nikšiću koje su se bavile posebno potrebama osoba sa invaliditetom. On i ostali osnivači Mozaika bili su u potrazi za podrškom. Iako su postojale druge organizacije koje su pružale određenu podršku, njihov fokus nije bio u potpunosti posvećen osobama sa invaliditetom.
Nažalost, u Nikšiću i generalno na Zapadnom Balkanu, ozbiljan problem za osobe sa invaliditetom je pristup zgradama. Većina kafića, restorana i drugih mjesta nije prilagođena za kretanje invalidskih kolica, a tokom ljeta, grupa se mogla okupljati samo na terasama, kazao je Blagoje Šturanović iz NVO Mozaik
Od samog početka, osnivači Mozaika imali su ideju da osnuju kluba gdje bi se osobe sa invaliditetom mogle okupljati, družiti i učestvovati u različitim kulturnim i društvenim aktivnostima. Pandemija je ove probleme pristupačnosti učinila još izazovnijim. Da bi olakšao socijalizaciju i integraciju osoba sa invaliditetom u Nikšiću, Mozaik je uz podršku programa ReLOaD2 finansiranog od strane EU-a, a koji sprovodi UNDP, osnovao prvi klub za osobe sa različitim vrstama invaliditeta. U klubu smještenom u prostoru koji je obezbijedila Opština Nikšić, održano je 15 motivacionih radionica za psihološku pomoć i 15 radionica vezanih za zanimanja. Pored toga, Mozaik je osnovao i mali slikarski atelje i pružao kreativne kurseve slikanja za osobe sa invaliditetom. Blagoje primećuje da je slikarski atelje i kurs bili najpopularnije aktivnosti kluba, sa najvećim učešćem članova. Uticaj projekta na živote osoba sa invaliditetom u Nikšiću bio je značajan.
Na primer, žena u svojim šezdesetim godinama koja ranije nije napuštala svoj dom, sada je skoro svakodnevno u gradu i učestvuje u radionicama ili se bavi drugim aktivnostima, ističe Blagoje.
U budućnosti Mozaik planira uključivanje u više projekata koji će dodatno poboljšati život osoba sa invaliditetom u Nikšiću. Blagoje se nada da će svi članovi kluba, za koje veruje da imaju veliki potencijal, imati više prilika za integraciju i doprinos zajednici i da će klub kroz saradnju sa Opštinom biti održiv.
Tekst i fotografije preuzeti sa sajta Webalkans

Projekat