Objavljeno

Od samostalne radnje do porodičnog biznisa kroz IPARD

U Kličevu, na obodu Nikšića, nalazi se jedna od dvije fabrike mesne industrije Goranović. U fabrici je užurbano jutro. Dok ekipa Evropske kuće obilazi objekat, prostorije se nižu kao na traci. Savremene mašine i radna atmosfera koju smo zatekli odaju utisak prave moderne kompanije. Goranovići su izgradili raskošan porodični biznis. No, susret s osnivačem, Đorđijem Goranovićem, vraća nas u vrijeme kada je ova priča počela.
“Krenuli smo kao obična samostalna radnja”, osmjehuje se Goranović, i dodaje: “uspjeli smo da izgradimo dvije fabrike, jednu za preradu, odnosno proizvodnju finalnih proizvoda od mesa, a drugu za klanične kapacitete”. Goranovići su ulagali u tehnologiju, proizvođačke kapacitete a paralelno sa tim osvajali tržišta. Prvo lokalno, zatim tržište Crne Gore, a prije desetak godina su se okrenuli i izvozu.
“Danas izvozimo u nekoliko zemalja regiona: Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sjevernu Makedoniju. A od prije dvije godine kada smo dobili evropski izvozni broj počeli smo da izvozimo i u zemlje EU. Prvenstveno mislim na Švedsku i Njemačku”, kazao nam je Đorđije.
Ulaganja su u početku bila iz sopstvenih sredstava i komercijalnih kredita. Kada su se stvorili uslovi za apliciranje za IPARD program potražili su podršku i od Evropske unije.
“Naša kompanija je do sada aplicirala za ovaj program dva puta i sada smo aplicirali treći put. Sredstva koja smo iskoristili su nam omogućila da uvedemo nove tehnološke linije, da povećamo proizvođačke kapacitete i proširimo proizvodni asortiman. Ta sredstva nam omogućavaju sveobuhvatnu konkurentnost ne samo na domaćem, već i na izvoznim tržištima”, naglasio je Goranović.
Mnogo im je značila podrška EU kroz IPARD program. Kako ističe Goranović, povrat daje više motiva kompanijama da ulažu u nove tehnologije. U fabrici vlada posebna prijateljska atmosfera. Svaki zaposleni ima svoju ulogu u lancu proizvodnje. Ovo nije samo radno mjesto, već mjesto gdje su se razvile snažne veze i osjećaj pripadnosti. Jasno je da je porodica temelj njihovog uspjeha. Goranović naglašava da njegova kompanija vodi računa o svojim zaposlenima. Kroz IPARD su izgradili radnički restoran, sanitarni dio i dio za odmor. On navodi da iako im to ne donosi profit prostorije moraju biti adekvatne za njihove radnike a to su postigli kroz podršku EU. Njihova uspješna priča nije zanemarila ni širu zajednicu. Mesna industrija broji oko 200 radnika, zapošljavajući mnoge lokalne stanovnike. Goranovići vode brigu i o zaštiti životne sredine. Te su kroz IPARD program izgradili prečištač otpadnih voda. Kako ističe Đorđije njihove dvije fabrike ne generišu nikakve negativne efekte na životnu sredinu. Oni su izgradili i postrojenje koje omogućava da kvalitet otpadnih voda zadovoljava kriterijume ispuštanja vode I kategorije. Podjednako cijenjeni kod kuće i izvan granica, Goranovići su prepoznatljivi po spoju modernog i tradicije koje ova porodica njeguje.

Projekat