Objavljeno

Osobe sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu

Jezerinka Cikotić iz sela Trpezi kod Petnjice ima 10 košnica. Kao početnica u pčelarstvu, uspjela je da za dvije godine proizvede oko 100 kg meda, dovoljno za porodicu i nešto za prodaju. Jezerinka je osoba sa invaliditetom, koja do nedavno nije imala ni posao. Zahvaljujući podršci EU, stekla je novo zanimanje. Jedna je od 40 korisnica/ka EU projekta prekogranične saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine “Osobe sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu“, u okviru kojeg je prošla obuke za pčelarstvo, dobila košnice sa pčelama i opremu, dovoljno za pokretanje sopstvenog biznisa. „Još kao mala imala sam želju za pčelama. Uvijek sam voljela pčele, a moji su ih nekada davno i držali. Kad sam dobila priliku da se i ja bavim tim poslom, baš sam bila zadovoljna“, kaže Jezerinka u razgovoru sa ekipom EU info centra.
Sa druge strane granice – na Palama, svoje pčele nam pokazuje Radmila Kovačević, majka djevoke sa invaliditetom. Uz njenu, ali i pomoć druge kćerke Ane, prve godine izvrcala je 180 kilograma meda, što su svi pohvalili. „Tu smo svaki dan. Bude mi neobično kad ne vidim pčele cijeli dan, kao da nisam vidjela one moje kući“, govori Radmila smijući se, zadovoljna što su obje kćerke zavoljele pčelarstvo. „Moja kćerka Katarina je spora, a pčela neće brzinu – oko njih treba lagano, polako i sve bude u redu. Ona ima pokretljivost da se bavi njima, zato želim ovo da joj proširim“, objašnjava Radmila, a kćerka Ana dodaje: „Dolazimo ovdje svaki dan, dajemo im da jedu, pregledamo košnice, vrcamo med kad izvadimo ram iz košnica… Baviću se ovim dok budem mogla. Želim da postanem poznata pčelarka i da se priča da sam pomagala sestri.“
Tu smo svaki dan. Bude mi neobično kad ne vidim pčele cijeli dan, kao da nisam vidjela one moje kući
U svom radu imale su svakodnevnu pomoć Milenka Vujinovića, koordinatora projekta iz udruženja „Sunce“. On objašnjava da je projekat obuhvatio po 20 nezaposlenih muškaraca i žena, sa željom da trajno riješe problem njihovog zaposlenja. „Ovim projektom dobili su mogućnost da počnu da se bave jednim poslom, koji može da im ostvari sasvim solidne prihode. U prvoj godinu u Bosni i Hercegovini imali smo proizvođače koji su napravili 250kg meda, što je izuzetno dobar rezultat, što pokazuje jednu dobru obučenost i ozbiljnost projekta“, navodi Milenko.
U prvoj godinu u Bosni i Hercegovini imali smo proizvođače koji su napravili 250kg meda, što je izuzetno dobar rezultat, što pokazuje jednu dobru obučenost i ozbiljnost projekta
Kako bi se korisnicima osigurao plasman proizvoda, u okviru projekta je napravljen i pogon za pakovanje meda. U skladu sa ciljem projekta i u pogonu su angažovane osobe sa invaliditetom. Projekat „Osobe s invaliditetom – lideri u pčelarstvu“ ukupne vrijednosti 245.388 eura finansirala je Evropska unija sa učešćem od 85% putem Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, dok 15% sufinansiraju partnerske organizacije. Projekt su 2018. i 2019. godine sprovele: NVO Savez udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ iz Podgorice sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore: Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ iz Pala, Udruženje pčelara „Uljanik“ iz Berana i Udruženje pčelara „Pale“.

Projekat