objavljeno

Švedska na dlanu

Šveđani često uživaju u svojoj vezi sa prirodom i okolinom. Ljubav prema prirodi i poštovanje prema svemu što je živo utkano je u njihovu kulturu. To najbolje oslikava  Allemansrätten, ili pravo svakoga da slobodno koristi prirodu. Ovaj švedski zakon omogućava svima slobodan pristup prirodi i korišćenje javnih prostora u prirodi, bez obzira na vlasništvo.

Dodir prirode najjasnije se osjeća u ledenom hotelu koji se svake godine gradi u selu Jukkasjärvi. Ovaj hotel nudi jedinstveno iskustvo spavanja na ledu i snijegu.

U ovoj zemlji Aurore Borealis, guste su šume i tajanstveni arhipelag, sa svojim obiljem ostrva, postali prirodni plato za razmišljanje i introspekciju Ingmara Bergmana, ali i njegovog lika Antoniusa Bloka u filmu Sedmi pečat koji, koračajući Švedskom, traga za smislom umiranja i življenja.

Bengt Ekerot as “Death” in the movie “The Seventh Seal”

A ako je za vas smisao življenja, radost življenja i uživanja u svakom danu, i ako se nađete u Švedskoj nekog petka u periodu od 20. do 26. juna, onda ste na pravom mjestu i u pravo vrijeme.

Midsomar

Ples oko stubova Maypole (na švedskom midsommarstång) prekrivenih cvijećem, nošenje ručno izrađenih cvjetnih vijenaca, loženje logorske vatre, imitiranje žabica… to su samo neke od tradicija koje Šveđani praktikuju tokom praznika Midsomar.

Ovaj narodni običaj vodi porijeklo još iz vremena kulta boginje Freje i proslavlja dolazak ljeta i period plodnosti. Obično se održava prvog petka nakon ljetnje dugodnevnice, a aktivnosti počinju oko podneva i traju do jutra narednog dana. U različitim djelovima Švedske tradicija se malo razlikuje, ali ono što je zajedničko svim Midsomar tradicijama je da se porodice i prijatelji okupljaju kako bi plesali, pjevali, jeli i slavili.

A niko više ne pleše, ne jede i ne slavi od najsnažnije i najhrabrije djevočice na svijetu, Pipi Duge Čarape. Švedska je njen dom i dom njene autorke Astrid Lindgren.

Pipi Duga Čarapa u Vili Kunterbunt

Moderna Švedska, jedna je od najprogresivnijih i najnaprednijih zemalja na svijetu. Ova zemlja je sinonim za inovacije, inkluzivnost i kvalitet života koji nijesu ništa manje uzbudljivi od Pipi Duge Čarape ili likova iz Bergmanovih filmova. U Švedskoj, tehnologija igra ključnu ulogu u svakodnevnom životu.

Švedski startapi i tehnološke kompanije, poput Spotify-a i Skype-a, postali su globalne ikone. Inovacije u oblasti IT-a i inženjeringa čine Švedsku liderom u digitalnom svijetu.

Spoj prošlosti i sadašnjosti Švedske postaje očigledan kroz kontrast između tehnološke inovacije i kulturne baštine. Dok Švedska proslavlja svoja visokotehnološka dostignuća i progresivne vrijednosti, impresivne gotske katedrale, poput Lundske ili Upsalske katedrale, podsjetnik su na bogatu istorijsku i duhovnu dimenziju zemlje. Ove katedrale, svojim izvanrednim arhitektonskim detaljima i dubokom duhovnom tradicijom, ostaju kao spomen trajnim vrijednostima kulture i istorije moderne Švedske.

Dok slušamo grupu ABBA i pjesmu Dancing Queen, uživamo u Fika pauzi za kafu, ovaj švedski koncept pauze za kafu, mnogo je više od običnog ispijanja kafe. To je socijalno iskustvo gdje ljudi provode vrijeme zajedno uz kafu (ili čaj) i nešto slatko, kao što su kanelbule (cimetne rolnice).

Svoje prvo Fika druženje Evropska kuća je organizovala sa ambasadorskom Švedske.

Više o događaju “Kafa sa ambasadorkom Švedske”:

”Kafom” sa ambasadorkom Švedske počela proslava Dana Evrope