objavljeno

Vjerujem u sebe, svoje sposobnosti i svoje vještine

Razgovor sa grafičkom dizajnerkom Slađanom Noković

“Kreativna, empatična i samokritična, to sam ja”, ovako počinje naš razgovor sa grafičkom dizajnerkom Slađanom Noković.

Slađana je turizmološkinja koja je uz pomoć online kurseva naučila osnove grafičkog dizajna i sada radi kao grafička dizajnerka u kompaniji COINIS.

“Kreativnost je moja pokretačka snaga. Empatija je ono što mi pomaže da se stavim na tuđe mjesto i zamislim kako je to biti u tuđim cipelama, a samokritičnost je faktor koji me tjera da uvijek napredujem i radim kako na sebi, tako i na unapređivanju svog rada”, objašnjava Slađana.

Slađana se bavila turizmom i hotelijerstvom.

“Tokom mog odrastanja sam shvatila da iz svega što radim mogu da izvučem nešto dobro i baš to je ono što me i dan danas pokreće da vjerujem u sebe, svoje sposobnosti i svoje vještine, jer je svaka lekcija važna i korisna”, poručila je ona.

Upravo to je i pokrenulo da savlada vještine grafičkog dizajna i da oblikuje svoju budućnost.

“Rekla sam sebi “sada ćeš znanje i vještine koje si stekla ovdje da iskoristiš dalje u budućnosti, vrijeme nisi bacila zato što si naučila dosta toga”, prisjeća se Slađana.

Postala je članica studentske organizacije AIESEC gdje se prvenstveno bavila grafičkim dizajnom, a kasnije postala i tim liderka marketing tima.

“To je bio početak razvitka mojih kreativnih vještina, a kasnije sam baš zbog tog iskustva imala sreću da se zaposlim kao grafička dizajnerka u Coinisu, gdje radim već poslednje tri godine”, dodaje Slađana.

Kod njenog trenutnog zanimanja joj se posebno dopada dinamičnost posla.

“Za svaki segment rada, ja kao grafička dizajnerka treba da se stavim u kožu osobe koja će da gleda materijal koji ja napravim, bio to letak, post za društvene mreže, bilbord, veb sajt ili bilo koji drugi materijal”, objašnjava ona.

Da bi transformisala svoju karijeru bila joj je potrebna hrabrosti i vještina.

“U meni je kreativnost počela da se budi tek tokom studija, tako da se ja ni kao adolescent ne bih opredijelila za tu oblast za dalje školovanje, ali je to nešto u čemu sam uvijek uživala i kad sam uvidjela da je u fazi buđenja, iskoristila sam talas i fokusirala svoje vrijeme i energiju u tu stranu”, objašnjava Slađana.

Najveća podrška joj je porodica.

“To su ljudi koji su uvijek vjerovali u mene i uvijek uviđali potencijal koji ja imam”, kazala je ona.

Ponekad ono što nam je najveći kamen spoticanja može da bude i prilika.

“Iako je meni manjak radnog iskustva bio prepreka, ja sam se našla u situaciji da je meni baš to volontersko iskustvo obezbijedilo mjesto na poslovnoj sceni grafičkog dizajna”, kazala je ona.

Slađana je najviše ponosna na svoj “character development”.

“Iz povučene, anskiozne, stidljive djevojčice i adolescentkinje koja ne vjeruje sama u sebe sam kroz rad na sebi, posao, druženja, uspone i padove, edukacije, usavršavanja, izrasla u djevojku punu priča, lekcija, dobrih i loših iskustava koja samopouzdano korača u pohod na nove životne avanture”, ističe Slađana.

Ženama i djevojkama koje razmišljaju da promijene svoju profesiju bi poručila da je jedna od najgorih stvari koju mogu da kažu sebi “ja to ne umijem – niko mi nije pokazao” ili “ja to ne umijem – ja to nikada ranije nisam radila”.

“Možda je tvoj talenat baš ona stvar od koje si odustala. Nemojte odustajati od svojih talenata. Istrajnost se isplati. Promjena nije laka, ali je moguća i korisna”, poručuje Sladjana.