objavljeno

Zlatovez – čarolija pod prstima

Razgovor za zlatoveziljom Biserkom Raičević

Biserka Raičević je ljubav prema stvaranju utkala u svoje snove i postala zlatovezilja. Iako je veći dio života radila kao ekonomistkinja, iz hobija je nastavila da se bavi i tradicionalnim rukotvorinama koje je naučila u mladosti.

Više od 18 godina posvetila je finansijama. No, u njoj je tinjala kreativnost, umjetnička duša i romantičnost, što je navelo da pronađe novo zanimanje.  Otvorila je butik sa vjenčanicama i svečanim haljinama, čime se uspješno bavila dugi niz godina.

Biserka je spojila finansijske poslove i ljepotu i romantiku vjenčanica, a onda je preciznost prvog i kreativnost drugog pretočila u zlatovez.

“Za zlatovez treba 3 sata za 10 cm. Treba velika ljubav, preciznost, upornost i tačnost”, objašnjava Biserka.

Njena nova vještina je protkana podrškom Evropske unije jer je Biserka svoje znanje stekla u okviru radionice koja je organizovana kroz ReLoAD projekat.

“Valjda u nekim zrelijim godinama dodje i sreća pa sam veliku ljubav iz djetinjstva ostvarila sad sa zlatovezom”, kazala je Biserka.

Najveća podrška joj je porodica: suprug, djeca i unuk.

Ponosna je i na profesionalno priznanje koje je primila za poseban doprinos očuvanju i razvoju crnogorskog zlatoveza.

Njena poruka za žene i djevojke je jednostavna: “Promijenite profesiju i bavite se poslom koji vas ispunjava. Sreća je ključna”.

Biserka vjeruje da svako životno doba nosi svoju ljepotu. U njenim godinama, ljepota leži u uživanju sa svojom porodicom i u radu koji  voli i koji je ispunjava.