Mediji

Sloboda izražavanja i nezavisni mediji su temeljne vrijednosti Evropske unije i važni elementi procesa evropskih integracija Crne Gore. Svjesna činjenice da su profesionalni, odgovorni, transparentni, ali i finansijski održivi mediji okosnica svakog demokratskog društva, Evropska unija kontinuirano prati i osnažuje crnogorske medije kroz različite projekte, programe, edukacije i investicije.

U tome se posebno izdvaja Program za profesionalizaciju medija, kroz koji je Evropska unija u periodu od 2017. do 2021. godine uložila preko 2 miliona eura u desetine crnogorskih medija kroz 15 projekata. Cilj Programa je da osnaži razvoj istraživačkog novinarstva i podrži novinare/ke i medijske organizacije, posebno na lokalnom nivou, da prate najnovije trendove novinarstva. Istovremeno, doprinosi demokratizaciji društva i pokreće raspravu o procesu evropske integracije u državi. Osim toga, Programom se podržavaju organizacije koje mogu da edukuju publiku i ojačaju medijsku pismenost u eri kada dezinformacije predstavljaju prijetnju demokratskim načelima.

Projekti su bili posvećeni razvoju istraživačkog novinarstva i medijske pismenosti, obukama novinara/ki, podršci lokalnim medijima, sa posebnim fokusom na tematske oblasti kao što su vladavina prava, zaštita životne sredine, zaštita potrošača i profesionalizacija medijskog izvještavanja o manjinama.

EU posvećuje dodatnu pažnju vanrednim okolnostima u medijima koje je izazvala pandemija bolesti COVID-19. „Mi ćemo i dalje stajati na strani slobodnog i nezavisnog novinarstva u Crnoj Gori i tragati za daljim mogućnostima kako bismo pomogli medijima da prebrode posljedice pandemije“, poručila je nedavno ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Projekti

Istraživačko novinarstvo je branik slobode govora i demokratije, te društva u kome je opšteprihvaćena debata.  Stoga, Evropska unija podržava različite inicijative koje promovišu istraživačko novinarstvo, kao i zaštitu i bezbjednost novinara unutar i izvan svojih granica.
Vladavina prava, poštovanje ljudskih prava i demokratsko upravljanje su u srži procesa pristupanja Evropskoj uniji. Da bi podržali reformske procese u ovim oblastima, Evropska unija (EU) i Savjet Evrope (SE) već duži niz godina blisko sarađuju na Zapadnom Balkanu i u Turskoj kroz Horizontalni program.