Zdravstvo

Osiguranje da građani vode zdrav život I imaju efikasan sistem zdravstvene zaštite i snažan zdravstveni sector, ključni su za održivi razvoj svakog društva. Zato je Evropska unija uključena u promociju blagostanja, poboljšanje efikasnosti zdravstvenog sistema i modernizaciju zdravstvene infrastrukture unutar i izvan svojih granica.

Kroz brojne projekte, EU je podržala borbu za socijalnu inkluziju i obezbjeđivanje jednakog pristupa zdravlju marginalizovanim grupama u Crnoj Gori. Takođe je doprinijela destigmatizaciji mentalnog zdravlja i poboljšanju medicinske njege za trudnice i odojčad. Nabavkom 12 vozila hitne pomoći za domove zdravlja širom Crne Gore, kao i novom savremenom opremom za transfuziju i savremenim dermoskopom za otkrivanje melanoma u ranoj fazi, EU je pomogla modernizaciju zdravstvene infrastrukture u zemlji.

EU će nastaviti da pruža podršku i finansijsku pomoć Crnoj Gori u dostizanju najboljih evropskih praksi i standarda u oblasti zdravstva, posebno u vrijeme pandemije COVID-19. Više o pomoći EU Crnoj Gori u borbi protiv oboljenja COVID-19 možete pronaći ovdje.

Projekti