Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika

Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika su neraskidivo povezani i veoma važni za razvoj svakog društva. Oni predstavljaju tri oblasti koje sadrže ključne elemente neophodne za postizanje održivog, pametnog i inkluzivnog rasta u Crnoj Gori.

Stoga je EU podržala brojne projekte koji pomažu u poboljšanju života ljudi i uslova rada, doprinose usklađivanju vještina i tržišta rada, te jačaju socijalnu zaštitu i prevenciju socijalne isključenosti.

Evropska unija je finansirala dva velika programa u ovom sektoru. Prvi je sproveden od 2015. do 2017. godine, za koji je EU izdvojila 6 miliona eura kako bi podržala razvoj ljudskih resursa u Crnoj Gori. Naredni je bio Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, koji je počeo 2018. godine i trajaće do 2022, a doprinos u ovom programu je 15,3 miliona eura. Pomenuti program je posvećen unapređenju tržišta rada i povećanju zapošljivosti, jačanju obrazovnog sistema i unapređenju socijalne inkluzije i sistema socijalne i dječije zaštite u Crnoj Gori.

Evropska unija će nastaviti da podržava Crnu Goru u jačanju konkurentnosti i socijalne kohezije u budućnosti

Projekti

Kulturno nasljeđe je od velikog značaja za očuvanje nacionalnog identiteta, ali i za ekonomski razvoj svake zemlje. Značajno doprinosi zapošljavanju i društvenoj koheziji. Stoga je nužno ojačati svijest društva o važnosti kulturnog nasljeđa i zaštititi ga za buduće generacije.