Povezanost i transport

Da li ste znali da je vijadukt Mala Rijeka na pruzi Bar-Beograd najviši željeznički most u Evropi i drugi po veličini u svijetu? Ili da je crnogorska željeznica bila najskuplji infrastrukturni projekat u bivšoj Jugoslaviji? Međutim, saobraćajna infrastruktura u Crnoj Gori pretrpjela je velike posljedice zbog nedostatka održavanja.

Evropska unija pruža podršku Crnoj Gori u poboljšanju njene transportne infrastrukture. Od 2007. godine EU je pomogla ovu oblast sa više od 177,25 miliona eura. Kroz različite projekte, EU je pomogla nadogradnju željezničke infrastrukture, modernizaciju crnogorskog putnog sistema i sistema pomorskog transporta, kao i izgradnju novih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Takođe je pružila podršku u izgradnji kapaciteta i usklađivanju crnogorskog zakonodavstva sa zakonima i standardima EU u transportnom sektoru.

Sve ovo vodi održivoj ka povezanosti, jjer se njome omogućava ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Zato EU ostaje posvećena ne samo poboljšanju transportne povezanosti unutar svojih granica, već i šire. Pomaganje ljudima u Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana da budu više povezani ostaje prioritet za EU.

Projekti