objavljeno

“Ženski razgovori” u Evropskoj kući

Vjeruj u sebe, svoje sposobnosti i svoje vještine

“Ženski razgovori” u Evropskoj kući počeli su sa inspirativnom pričom Biserke Raičević.

Biserka je ljubav prema stvaranju utkala u svoje snove i postala zlatovezilja. Iako je veći dio života radila kao ekonomistkinja, iz hobija je nastavila da se bavi i tradicionalnim rukotvorinama koje je naučila u mladosti.

“Zlatovez je došao kao kruna. 18 godina sam bila vezana za finansije, 18 godina za vjenčanice i nadam se da ću 18 biti vezana za zlatovez”, kazala je Biserka na panelu koji je organizovan u Evropskoj kući u okviru kampanje “Heroine i vještine”.

Jedinstvene, inspirativne i odvažne.  Biserka, Dijana, Marija, Tijana i Slađana su lica kampanje koju realizuje Evropska kuća povodom Međunarodnog dana žena.

Ove hrabre žene su odlučile da oslušnu i pokrenu svoje vještine i same utabaju svoje nove puteve.

No, kako je kazala Biserka, nakon gubitka posla teško je pronaći novi put.

“Bilo je suza, neprospavanih noći i stresa ali nije bilo odustajanja. Potrebna je velika volja, istrajnost i želja”, poručila je Biserka.

Marija Marković  je grafička dizajnerka koja je ljubav prema biljkama pretvorila u pravo zanimanje i bavi se izradom terarijuma.

Biljke gaji oduvijek, ili se bar tako čini. Kako kaže, bilo je teško odoljeti uz babu i majku koje tepaju ljubičicama.

“Bez plana sam krenula u to. Osjećam veliku ljubav i zadovoljstvo kada to radim”, kazala je Marija i dodala da  kad brine o biljkama, brine o sebi.

Slađana Noković je turizmološkinja koja je uz pomoć online kurseva naučila osnove grafičkog dizajna i sada radi kao grafička dizajnerka u kompaniji COINIS.

“Tokom mog odrastanja sam shvatila da iz svega što radim mogu da izvučem nešto dobro i baš to je ono što me i dan danas pokreće da vjerujem u sebe, svoje sposobnosti i svoje vještine, jer je svaka lekcija važna i korisna”, poručila je ona.

Kako je Slađana naglasila, nije strašno odustati od profesije ali je strašno ako ne vjerujete u sebe.

Dijana Marković je profesorica engleskog jezika koja se odvažila da učionicu zamijeni farmom i posveti se uzgoju pečuraka.

“Promjena zanimanja došla je neplanirano i spontano kada je suprug odlučio da započne proizvodnju šampinjona. On je pravnik po struci, ali oboje dolazimo iz porodica u kojima je poljoprivreda bila veoma važan izvor finansija, i rad u poljoprivredi nam nije bio nepoznat. Ali proizvodnja šampinjona i te kako jeste”, prisjetila se Dijana.

Kada su čuli za  IPARD i MIDAS projekte odlučili su da apliciraju i izgradili su prve objekte na porodičnom imanju u Tološima.

Dijana  je istakla da EU fondovi podstiču žene da se bave poljoprivredom.

Kako se bliži proljeće možemo samo da zamislimo kako miriše cvijeće sa padina Lovćena. Na panelu smo saznali kako je nekadašnja diplomatkinja i književnica Tijana Živaljević njihovu ljepotu uhvatila fotaparatom i izlila da se nosi blizu srca kao komad nakita.

Da li je sve lijepo kao nakit Cvijet Lovćena kada se senzibilitet stavi na prvo mjesto pojasnila nam je Tijana.

“Ja sam sačekala da se to pretvori u kolekciju. To je trajalo 2 godine i sada mogu da kažem da je zaista lijepo jer kolekcija živi”, kazala je ona.

Biserka je poslala važnu poruku: “Budite jedinstvene i ne gledajte druge žene kao konkurenciju jer samo udružene žene mogu nešto da stvore. Ne odustajte!”.

Marija se osvrnula na to koliko je važno imati podršku.

“Bitno je imati nekoga ko vam daje vjetar u leđa. Važno je i oslušnuti šta je to što vas istinski ispunjava”, kazala je ona.

Slađana je dodala da svaka žena treba da vjeruje u sebe i da bude najbolja sebi.

“Budite istrajne i hrabre da promijenite nešto ukoliko osjetite da je vrijeme da se napravi promjena”, kazala je Dijana.

Tijana smatra da je ključni momenat da oslušnemo šta je to što nas čini srećnima i da iz ljubavi idemo naprijed.

U okviru kampanje Evropska kuća traži nove heroine i želi da čuje koje su njihove vještine. Koga biste istakli kao hrabru ženu koja prati svoje snove? Kome biste rekli bravo za hrabrost i za vještine?

Nominuj svoju heroinu do kraja marta i daj joj šansu da se čuje za nju.

Pošalji email i kratak opis tvoje heroine na info@evropskakuca.me. Pet najinspirativnijih priča ćemo nagraditi jedinstvenim nagradama.

Povodom Međunarodnog dana žena, Evropska kuća realizuje kampanju “Heroine i vještine”, koja slavi žene koje su stekle nove vještine i uspješno transformisale svoje karijere.