Gastronomija, kao dio kulture i glavni element nematerijalnog nasljeđa zemalja širom svijeta, sve je veći motiv za turiste pri odabiru destinacije. Gastronomski turizam pomaže u brendiranju destinacija, zatim održavanju i očuvanju lokalne tradicije i različitosti, te primjeni i nagrađivanju autentičnosti. Takođe, poboljšava lokalni ekonomski razvoj, održive prakse i gastro iskustvo.
Ovaj projekat je bio usmjeren na uključivanje lokalne gastronomije u cjelokupnu turističku ponudu prekograničnog područja, koji pokriva teritorije opština Berane, Andrijevica, Plav, Gusinje, Petnjica i Rožaje u Crnoj Gori, te opštinu Puke u Albaniji.
Doprinio je uključivanju tradicionalnih lokalnih recepata u ponudu lokalne turističke industrije i stvaranju tematskih, gastronomskih ruta. Osim toga, tokom projekta su promovisane lokalne gastronomske ponude. Naime, lokalni restorani i hoteli koji nude takva jela su brendirani, kako bi se gosti mogli informisati na kojim mjestima se nudi lokalna, tradicionalna hrana.
Ukratko, ovaj projekat je pružio platformu za saradnju svim zainteresovanim za promociju lokalne kuhinje, tradicionalnih jela i tipičnih proizvoda, koji su dodatno obogatili turističku ponudu, te doprinijeli očuvanju kulturnog nasljeđa i ekonomskom razvoju, kako u Crnoj Gori tako i u Albaniji.