Objavljeno

Poboljšana kontrola i upravljanje ribarstvom

Ribarstvo ima dugu tradiciju, kako u Evropskoj uniji, tako i u Crnoj Gori. Evropska unija promoviše održivi ribolov širom svijeta, a kroz Zajedničku ribarsku politiku (ZRP) podstiče da ribarstvo bude ekonomski, socijalno i ekološki održivo. Takođe, ova politika pruža okvir za prikupljanje, upravljanje i korišćenje podataka o ribarstvu. U tom smislu, važno je da zemlje članice Evropske unije imaju usaglašeno elektronsko prikupljanje podataka u ribarstvu.

Ovaj projekat je pomogao da se unaprijede kontrola i upravljanje morskim ribarstvom u Crnoj Gori, i to usklađivanjem elektronskog prikupljanja podataka u ribarstvu sa zahtjevima i standardima EU. Zahvaljujući projektnim aktivnostima, uspostavljeni su sledeći podsistemi Ribarskog informacionog sistema (RIS): elektronski dnevnici, zabilješke o prodaji, registar ribara, registar kupaca i prodavaca, kao i registar bioloških podataka i podataka o uzorkovanju.

Takođe je obezbijeđena obuka osoblja iz uprave, inspekcije, Instituta za biologiju mora i ribara za korišćenje relevantnih djelova Ribarskog informacionog sistema, a u okviru projekta su pripremljeni i odgovarajući priručnici za upotrebu.

Takođe, uspostavljanjem Automatskog sistema za lociranje i identifikaciju (AIS), projekat je doprinio većoj bezbjednosti ribara i njihove posade na plovilima. Kao rezultat toga, isporučeno je i postavljeno 24 komada AIS transpondera klase A za ribarsku flotu Crne Gore u lukama Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Herceg Novi i Kotor.

Projekat je završen u oktobru 2021. godine.

Naziv projekta:

Poboljšana kontrola i upravljanje ribarstvom

Sektor:

Datum početka: 

23/10/2015

Datum završetka:

23/10/2021

Lokacija:

Crna Gora

Budžet:

550000€

Korisnik projekta:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Više informacija:

Novosti:

Dodatni materijal:

Grantovi

Dummy grant

Galerija

Uspješna priča