objavljeno

Osmi mart u znaku žena u STEM oblastima

Nauka (S), tehnologija(T), inženjerstvo(E) i matematika(M) je za djevojke, poručeno je sa nesvakidašnjeg  događaja- STEM cafe, koji su organizovale Evropska kuća i Delegacija EU u Crnoj Gori povodom Osmog marta.

Prema globalnim statistikama, vrlo mali broj djevojaka se odlučuje za studiranje u STEM oblastima. Zato su žene veoma malo zastupljene u profesijama vezanim za tehnologiju širom svijeta. Te tako samo 33% istraživača širom svijeta čine žene. Dok svega 12% članova nacionalnih akademija nauka čine žene.

Smatra se da su glavni razlozi da ovoliko mali broj djevojaka bira STEM studije ustaljeni stereotipi koji djevojke udaljavaju od ovih oblasti.

Nevena Mijajlović, jedna od najmlađih docenata matematike u Crnoj Gori prkosi statistici. Svoje prve STEM korake napravila je još u osnovnoj školi.

Ova talentovana matematičarka je uz kafu razgovarala sa djevojkama i  mladićima u Evropskoj kući.

” STEM oblasti konstantno pred nas postavljaju razne izazove a njihovim rješavanjem mi se razvijamo i postajemo bolji i za sebe i za naše okruženje. Razvijamo kreativnost, oslobadjamo misli do neslućenih visina stvarajući iznova nove izume koji otvaraju nove vidike”, poručila je Nevena.

Jedna od učesnica, Natalija Mićić kazala je da je ovo sjajan način da se obilježi Osmi mart.

”Jako sam zahvalna Evropskoj kući što je organizovala STEM cafe. Ohrabrujuće je, ne samo nama kao mladim ženama, nego i kao mladim učenicima. Bilo je mnogo zanimljivo popričati sa svakom od njih. Puno smo toga naučili što ne bismo možda naučili u školi”, kazala je Natalija.

Panelistkinja Danka Caković je profesorica na studijskom programu-Biologija na PMF-u u Podgorici. Bavi se izučavanjem biljaka. Ona se odlično sjeća svog prvog istraživačkog poduhvata. Ostao je zabilježen u predgovoru Biologije za VI razred, čija je autorka upravo Danka.

”Moja kućica ispod drveta, vješto sakrivena na obodu djedovog pašnjaka, poslije jakog ljetnjeg pljuska dobila je novog stanara. Kretao se veoma sporo, bio je sive boje, pa je dobio ime Sivko. Iza sebe je ostavljao mokri trag i ličio  je na mog starog poznanika puža Prugicu, koji je dva dana bio zarobljen u tegli s izbušenim poklopcem. Ali, nije puž, nema kućicu? I, šta se uopšte nalazi u Prugičinoj kućici? Tog dana sam odlučila da postanem biolog i odgovorim na ova i mnoga druga pitanja”, prisjeća se Danka.

Naš STEM cafe otvorila je šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa.

Ona je djevojkama poručila da budu aktivne i glasne, da ostvarujete svoje snove, čak i ako im drugi kažu da tako ne treba. Dok je muškarce podsjetila da ” ovo nije samo ženska borba, to je borba svih nas za pravednije društvo”.

”Vi ne možete bez nas, niti mi bez vas. Računamo na vašu podršku”, zaključila je ambasadorka Popa.

Na STEM kafu smo pozvali i Ninu Drakulić, inženjerku telekomunikacija i CTO. Nina je dio tima koji je pokrenuo projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita “Luča”. Ova inspirativna mlada djevojka je poručila”da se ne obeshrabljuju”.

”Ako vam u trenutku djeluje nemoguće, moguće je”, zaključila je Nina.

Sa mladima je razgovarala i matematičarka i programerka, Jasna Pejović. Suosnivačica je startapa Flourish, koji je za kratko vrijeme dobio podršku akceleratora Evropske unije „EU4Tech“ i UNDP akceleratora „BOOST“.

Jasna je djevokama poručila da ne postoje prepreke za njih.

”Možete ostvariti sve što želite ako posvećeno i fokusirano radite na tome”, istakla je ova uspješna inovatorka.

STEM cafe su organizovale Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Evropska kuća kako bi Osmog marta proslavili žene u nauci, koje pomjeraju granice u oblastima u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, i koje nas inspirišu.

Razgovor sa sa biološkinjom Dankom Caković

Razgovor sa matematičarkom Nevenom Mijajlović

Razgovor sa inovatorkom Jasnom Pejović

Razgovor sa inženjerkom Ninom Drakulić