objavljeno

Koronavirus: 70% odrasle populacije EU potpuno je vakcinisano

EU je dostigla ključnu prekretnicu jer je 70% odrasle populacije sada potpuno vakcinisano. Ukupno je više od 256 miliona odraslih osoba u EU prošlo cio krug za vakcinaciju. Već prije sedam nedjelja, cilj Komisije je unaprijed postignut: isporuka državama članicama, do kraja jula, dovoljnih doza vakcine za potpuno vakcinisanje 70% odrasle populacije EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen rekla je: „Puna vakcinacija 70% odraslih u EU već u avgustu je veliko postignuće. Strategija EU za zajednički napredak se isplati i stavlja Evropu u predvorje globalne borbe protiv COVID-19. Ali pandemija nije gotova. Treba nam više. Pozivam sve koji mogu da se vakcinišu. Moramo pomoći i ostatku svijeta da se vakciniše. Evropa će nastaviti da podržava svoje partnere u ovim naporima, posebno zemlje sa niskim i srednjim prihodima.

Stella Kiriakides, komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane, rekla je: „Veoma sam zadovoljna što smo postigli cilj da vakcinišemo 70% odraslih u EU prije kraja ljeta. Ovo je kolektivno postignuće EU i njenih država članica koje pokazuje šta je moguće kada radimo zajedno solidarno i koordinisano. Naši napori za dalje povećanje vakcinacija širom EU nastaviće se nesmanjenom snagom. Nastavićemo da podržavamo posebno one države članice koje se i dalje suočavaju sa izazovima. Moramo da zatvorimo jaz u imunitetu i vrata za nove varijante, a da bismo to učinili, vakcinacije moraju pobijediti u trci sa novim sojevima.”

Globalna saradnja i solidarnost

Brza, potpuna vakcinacija svih ciljanih populacija – u Evropi i globalno – ključna je za kontrolu uticaja pandemije. EU je predvodila multilateralni odgovor. EU je izvezla oko polovine vakcina proizvedenih u Evropi u druge zemlje svijeta, koliko je isporučila svojim građanima. Tim Evrope je donirao blizu 3 milijarde eura za COVAKS Mehanizam kako bi pomogao u obezbjeđivanju najmanje 1,8 milijardi doza za 92 zemlje sa niskim i nižim srednjim prihodima. Trenutno je COVAKS isporučio preko 200 miliona doza u 138 zemalja.

Pored toga, tim Evropa ima za cilj da podijeli još najmanje 200 miliona doza vakcina koje su osigurane prema EU ugovorima o avansnoj kupovini, za zemlje sa niskim i srednjim prihodima do kraja 2021. godine, posebno putem COVAKS-a, kao dio napora EU za pravednu raspodjelu.

Priprema za nove sojeve

S obzirom na opasnost od novih sojeva, važno je nastaviti osiguravati dostupnost dovoljnih vakcina, uključujući prilagođene vakcine, i u narednim godinama. Zato je Komisija 20. maja potpisala novi ugovor sa BioNTech-Pfizer-om, koji predviđa isporuku 1,8 milijardi doza vakcina između kraja godine i 2023. U istu svrhu, Komisija je takođe iskoristila mogućnost nabavke 150 miliona doza drugog ugovora Moderne. Države članice imaju mogućnost preprodaje ili doniranja doza zemljama u potrebi van EU ili putem programa COVAKS, doprinoseći globalnom i poštenom pristupu vakcinama širom svijeta. Drugi ugovori mogu uslijediti. Ovo je zajednička polisa osiguranja EU za sve buduće talase COVID-19.

Pozadina

Sigurna i efikasna vakcina naša je najbolja šansa da pobijedimo koronavirus i vratimo se normalnim životima. Evropska komisija neumorno radi na obezbjeđivanju doza potencijalnih vakcina koje se mogu podijeliti sa svima.

Evropska komisija je do sada obezbijedila do 4,6 milijardi doza vakcina protiv COVID-19, a pregovori o dodatnim dozama su u toku. Komisija takođe radi sa industrijom na povećanju kapaciteta za proizvodnju vakcina.

U isto vrijeme, Komisija je započela rad na rješavanju novih sojeva, sa ciljem brzog razvoja i proizvodnje efikasnih vakcina protiv ovih varijanti u velikom obimu. HERA Inkubator pomaže u odgovoru na ovu prijetnju.