objavljeno

Dodirnuti kulturno nasljeđe Crne Gore pogledom, prstima, sluhom

Dodirnuti kulturno nasljeđe Crne Gore pogledom, prstima, sluhom cilj je izložbe “Nasljeđe Crne Gore” koju je organizovala Evropska kuća, Biblioteka za slijepe i Muzejsko društvo.

Ova izložba je objedinila dva projekta “Ljepote Crne Gore na dlanu” Biblioteke Crne Gore i “Dodir nasljeđa – Heritage Touch” Muzejskog društva, koje je finansijski podržala Evropska unija.

Izložba “Ljepote Crne Gore na dlanu” donosi istorijske i kulturne znamenitosti Crne Gore u 3D formatu, prateći ih audio vodičem, kao i natpisima na Brajevom pismu.

Cilj ovog projekta je približavanje segmenata kulturne baštine osobama oštećenog vida, koje zbog senzornih ograničenja nijesu bile u prilici da se upoznaju sa širokim spektrom kulturnih dobara u Crnoj Gori.

Posjetioci Evropske kuće imali su priliku da čuju i prvo izdanje Gorskog vijenca u audio formi, ovo najpoznatije i najznačajnije crnogorsko djelo našeg vladara, pjesnika i najumnije glave Petra II Petrovića Njegoša, povodom 210 godina od  njegovog rođenja.

Muzejsko društvo Crne Gore je pripremilo izložbu “Dodir nasljeđa – Heritage Touch” koju čine taktilne slike predmeta u 2D formatu, prateći tekstovi na Brajevom pismu te fotografije predmeta iz pet muzeja Crne Gore. Kroz petnaest reprezentativnih artefakata, ova izložba nas vodi na putovanje kroz raznolikost i bogatstvo crnogorskog nasljeđa.

Ovom izložbom obilježavamo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, naglašavajući važnost inkluzivnosti i podrške svim članovima našeg društva.

Dodirujući ovu priču o kulturnom nasljeđu Crne Gore posjetioci Evropske kuće imali su priliku i da uživaju u zvucima nekoliko tradicionalnih crnogorskih pjesama koje je na fruli virtuozno odsvirao etnomuzikolog Nikola Zekić i u melodijama gitarskog maestra Mihaila Šaranovića.

Izložba “Nasljeđe Crne Gore”  će trajati do 10. decembra.