objavljeno

Evropska unija podržala 16. Guitar Art Summer Fest u Herceg Novom

Jedan od najboljih akustičnih gitarista svijeta, Tomi Emanuel i najbolji gitarista Balkana, Vlatko Stefanovski, večeras će na Kanli Kuli u Herceg Novom otvoriti 16. Guitar Art Summer Fest (GASF). Organizaciju petodnevnog gitarskog spektakla podržala je Evropska unija u Crnoj Gori, kao i Ministarstvo kulture i medija, Opština Herceg Novi, Škola za osnovno muzičko obrazovanje i drugi sponzori.

„Tomi Emanuel je prvi put u Herceg Novom i od kada sam počeo da pravim festival ovdje 2006. imao sam želju da ga dovedemo“ kazao je na konferenciji za medije direktor festivala Boško Radojković.

Oduševljenje činjenicom da će nastupiti na predivnoj pozornici Kanli Kule, nije skrivao ni Emanuel koji je kazao da je srećan što poslije velike pauze zbog pandemije korona virusa konačno može ponovo da svira na otvorenom. Legendarni gitarista Vlatko Stefanovski, koji je drugi put na festivalu, istakao je da obožava Herceg Novi, u kojem često i već dugo vrlo rado nastupa.

U okviru prve večeri GASF-a u galeriji „Sue Rider“ na Belavisti biće otvorena izložba „Guitar Visual Art“. Program zaokružuje sedam besplatnih koncerata na Trgu od muzike u Starom gradu. U srijedu od 21h nastupiće Duo Duende –  Ivana Cikić i Aleksandra Tepavčević, a od 22h Petar Dobričanin i Dijana Orlanidić (flauta) uz pratnju Miroslava Ilića na harmonici. U četvrtak na programu su koncerti Aleksandra Bubanje od 21h i turskog gitariste Cenika Erdogana u 22h. U petak od 21h biće upriličen koncert Tamare Jokić i Dušana Popovića Lipovca. Subota je rezervisana za nastup španskog gitarskog virtuoza Rafalela Agirea u 21h, dok će od 22h nastupiti najbolji profesori, studenti i učenici gitare koji su prošli program festivala pod nazivom „Gitarske integracije“. Pokorvitelji GASF-a su Opština i Turistička Organizacija Herceg Novi.

„Posebno želim da istaknem prateći segment festivala – gitarske integracije koje uključuju mlade muzičare iz Herceg Novog i Crne Gore i pružaju im mogućnost da uče od najvećih autoriteta“, kazala je sekrtearka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Upravo gitarske integracije finansijski je podržala Evropska unija u Crnoj Gori.

„Gitarske integracije, osim što su mnogo zabavnije od evropskih integracija, veoma su slične u svojoj osnovnoj premisi. Dijelimo stručnost i znanje, radimo zajedno i u tom procesu obogaćujemo i činimo jedni druge boljim. To je, u suštini, ono što Evropska unija pokušava da uradi u Crnoj Gori – da podijeli najbolju evropsku praksu, da pomogne u poboljšanju ove zemlje i životnog standarda njenih građana, kako bi na kraju postala dio porodice EU“, kazao je na konferenciji za medija zamjenik šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri.

U okviru gitarskih integracija, sa profesorima gitare i studentima iz Crne Gore radiće svjetski poznati španski gitarista Rafael Aguirre. Po tradiciji, poslednjeg dana festivala, crnogorski gitaristi će imati zajednički koncert sa svojim mentorom.