objavljeno

OTVORENA IZLOŽBA “NAJLJEPŠE VODE CRNE GORE – ČISTA VODA, ČISTA UMJETNOST”

U Evropskoj kući u Podgorici sinoć je otvorena izložba fotografija „Najljepše vode Crne Gore- Čista voda, čista umjetnost“. Riječ je o radovima nastalim u okviru nagradnog foto konkursa Uprave za vode Crne Gore sprovedenog u decembru prošle godine.

Od ukupno 956 pristiglih radova, stručni žiri odabrao je 40, a za prvorangirana tri rada obezbijeđene su novčane nagrade. Prvo mjesto osvojio je Stevan Žugić, drugo Demir Pepić, a treće Marko Ilić.

Izložbu je otvorila direktorica Uprave za vode Vesna Bajović koja je poručila da ona nije samo prilika da se divimo prirodnoj ljepoti voda Crne Gore, već i podsjetnik na njihovu vitalnu važnost i potrebu za očuvanjem.

“Vode Crne Gore su naše nasljeđe, izvor života i inspiracija. Ove fotografije, koje ste vi, talentovani umjetnici, uspjeli zabilježiti, odražavaju ne samo ljepotu prirode već i našu odgovornost prema njoj. Uprava za vode je posvećena zaštiti voda i promociji održivog upravljanja njima. Naš cilj je da očuvamo trenutno stanje naših voda, ali i da radimo na poboljšanju njihovog kvaliteta za buduće generacije”, kazala je Bajović.

Prisutnima se obratio i zamjenik ambasadorke Evropske unije u Crnoj Gori Rikardo Seri koji je istakao da su vode veliki potencijal države ali i njena velika odovornost.

„Potrebno je uraditi još dosta toga da se podigne naša ekološka svijest i odgovornost, na način da vlada, preduzeća, civilni sektor i građani udruže snage kako bi se očuvala priroda i vode Crne Gore. Evropska unija ima veoma stroga pravila i standarde kada je u pitanju kvalitet voda i tretman otpadnih voda. Stoga je ovo jedna od najvažnijih i najintenzivnijih oblasti reforme za Crnu Goru“, rekao je Seri.

Predsjednik žirija koji je odabrao najbolje fotografije, vanredni profesor Fakulteta dramskih umjetnosti, diplomirani filmski i televizijski snimatelj Relja Eraković kazao je da je odluka bila teška jer je pristigao veliki broj kvalitetnih radova.

“Žiri je bio vođen prioritetno estetskim i likovnim standardima, a uvažavan je, naravno, i odgovor na zadatu temu. Posebno smo cijenili kompleksnost i dubinu značenja teme, koja je uvijek aktuelna i inspirativna, naročito u kontekstu Crne Gore, države poznate po ljepoti vodnog bogatstva”, kazao je Eraković.

Osim Erakovića, članovi žirija su bili i producent i fotograf Balša Rakočević i Tamara Kuč, predstavnica Uprave za vode.

Foto konkurs Uprave za vode realizovan je u saradnji sa Evropskom kućom, uz podršku projekta EU4ME – „Podrška Vladi Crne Gore u komuniciranju pristupa EU i EU podrške Crnoj Gori”. U okviru izložbe posvećene konkursu, uz izabranih 40, prikazano je još 10 fotografija koje su bile poseban izbor Evropske kuće. Izložba će trajati do 10. februara.