objavljeno

POKRENIMO ČISTU ENERGIJU

Planeta Zemlja nalazi se u vrtlogu klimatskih promjena kojima svi svjedočimo. Industijalizacija zasnovana na „prljavim“  tehnologijama proizvodnje energije od fosilnih goriva i masovno zagađenje zemljišta, vode i vazduha doveli su čovječanstvo na još jednu raskrsnicu. Ta raskrsnica označiće ne samo promjene u načinu proizvodnje energije već i sam način na koji koristimo potrebnu energiju.

Uz vrtlog klimatskih promjena Zemlja je ušla u vrtlog rata u kojem su se nafta i gas iz energenata pretvorili u oružje i instrumente ucjene. Kao rezultat agresije Rusije na Ukrajinu, troškovi energije u domaćinstvima su se gotovo udvostručili širom svijeta.

Suočena s tom činjenicom, Evropska unija je ubrzala svoje planove zamjene fosilnih goriva uvećanjem broja izvora čiste energije. Ono što je počelo kao potreba za zaustavljanjem eksploatacije i upotrebe fosilnih goriva i smanjenjem zagađenja, sada se jasno spaja sa strategijom da se osigura energetska nezavisnost Evropske unije.

Evropska unija pri tom nije zaboravila na partnere na Zapadnom Balkanu i usvojila je paket podrške za njih vrijedan milijardu eura. Od tog ukupnog iznosa, Crna Gora je dobila 30 miliona eura pomoći.

Isplata finansijske podrške Evropske unije najugroženijim grupama građana Crne Gore zbila se tokom aprila mjeseca. Dogovoreno je da 8,5 miliona eura bude dodijeljeno za preko 40.000 penzionera sa najnižim primanjima i preko 6.000 porodica koje koriste socijalnu pomoć, a koji su dobili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 150 eura, odnosno 350 eura. Ostatak,  do 21,5 miliona eura podrške EU Crna Gora će iskoristiti za promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti u budućnosti.

Evropska unija ima za cilj da bude klimatski neutralna i ekonomija s nultom neto emisijom gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine. Ovaj cilj je u središtu evropskog zelenog dogovora i u skladu s opredijeljenošću EU za globalno klimatsko djelovanje prema Pariškom sporazumu. Prelazak na klimatski neutralno društvo je i ogroman izazov i prilika za izgradnju bolje budućnosti za sve. Svi dijelovi društva i ekonomski sektori će igrati ulogu – od energetskog sektora do industrije, saobraćaja i mobilnosti, građevinarstva, poljoprivrede i šumarstva.

Crna Gora i EU dijele odgovornost za zajedničku budućnost, budućnost koja mora uključivati stratešku viziju razvoja zemlje u pogledu čiste energije i klime. Za zdraviju i zeleniju budućnost…

Pokrenimo čistu energiju!!!

Za više informacija kliknite ovdje.

Povezani članci:

Pitanja električne energije i energetske efikasnosti ne koristiti u populističke svrhe