Objavljeno

Bolji kvalitet života starijih osoba u Crnoj Gori

Loši materijalni, socijalni i zdravstveni uslovi posljedica su niskog standarda starije populacije u Crnoj Gori,a posebno penzionera. To se prvenstveno ogleda u manjim i udaljenijim opštinama, poput Andrijevice, grada smještenog u Polimlju. Ova opština ima oko 4.500 stanovnika. Starija populacija ovog grada suočava se sa ekonomskim izazovima, nemogućnošću pristupa zdravstvenim ustanovama, kao i nedostatkom rekreacionih i socijalnih aktivnosti, uključujući sportske i kulturne događaje. Ova situacija se dodatno pogoršala tokom pandemije, što je navelo starije osobe u Andrijevici da preduzmu korake kako bi poboljšali kvalitet svog života.
Sedamdesetogodišnji Doko Elezović, bivši je menadžer jedne državne kompanije. On je trenutno i predsjednik Udruženja penzionera Andrijevice, nevladine organizacije koja se finansira jedino od članarina starijih osoba sa niskim ekonomskim primanjima. Prema rečima gospodina Elezovića do nedavno je situacija za penzionere u Andrijevici bila teška zbog niskih primanja, kao i nedostatka rekreacionih, socijalnih i informativnih aktivnosti.
“Prepoznavši našu situaciju i ograničene ekonomske mogućnosti, zatražili smo pomoć od donatora kako bismo poboljšali kvalitet života, a UNDP i EU su pozitivno odgovorili na naš zahtev”, rekao je gospodin Elezović.
Udruženje penzionera Andrijevice, pod vođstvom gospodina Elezovića, a uz podršku UNDP-a i EU-a, pokrenulo je projekat “Veterani”. Projekat je finansiran kroz Regionalni program za lokalnu demokratiju na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2). Cilj projekta bio je adaptacija prostora za Klub penzionera, organizacija različitih rekreacionih i socijalnih aktivnosti i informisanje penzionera o lakšem pristupu zdravstvenim ustanovama. Uz ovu podršku, Udruženje penzionera Andrijevice organizovalo je i planinarske ture, sesije o zdravlju, tehnologiji i korišćenju računara, kao i brojne tematske večeri.
“Ove aktivnosti su bile veoma korisne za starije ljude u našoj opštini i doslovno su transformisale naše živote na mnogo načina”, rekao je gospodin Elezović.
Projekat “Veterani”, kroz servise koje pruža, omogućio je penzionerima da bolje iskoriste svoje vrijeme. Servisi su podstakli strarije na aktivno učešće u radu Kluba penzionera, međusobno ih povezujući na udaljenim ruralnim područjima i povećavajući njihovo zadovoljstvo u različitim aspektima života. ReLOaD program finansiran je od strane EU a sprovodi ga UNDP. “Podrška koju pruža program ReLOaD, bila je od velike važnosti za nas, jer bez nje ne bismo mogli da oživimo naše Udruženje i učinimo ga korisnim za naše članove”, rekao je gospodin Elezović. Po riječima Elezovića i ostalih članova Udruženje penzionera Andrijevice čeka svijetla budućnost. Udruženje već planira naredne aktivnosti uz nadu da podrška Vlade i donatora neće izostati.
Tekst i fotografije preuzeti sa sajta Webalkans

Projekat