OBJAVLJENO

Gorska trpeza: Kulturno nasljeđe oslikano u gastronomiji

Da li znate šta je kolobotonjica…češkek ili gunguljoš?

U pitanju su tradicionalna jela planinskih krajeva Crne Gore. Čitajući publikaciju “Gorska trpeza” koju je pripremila Regionalna razvojna agencija za Bjelasicu, Komove i Prokletije , u okviru projekta koji je finansirala Evropska unija, naučićete da se kukuruz zove kolomboć i da je ova riječ u naš jezik stigla iz novogrčkog.

Gorska trpeza je objedinila recepte za pripremu jela tipičnih za planinske krajeve. U sakupljanju recepata i prilagođavanju za publikaciju, pomoglo je više od 50 domaćica, kuvara i pastira.

“Htjeli smo da izdignemo tradicionalnu kuhinju kao značajno kulturno nasljeđe našeg naroda koje je neophodno da bude vidljivo u seoskim domaćinstvima. To nam je bio pokretač da pišemo projekat”, kazala nam je Jelena Krivčević iz Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Kroz publikaciju, čitaoci mogu da nauče ili da se podsjete kako se pripremaju neka prepoznatljiva jela, poput kačamaka, cicvare, popare, priganica, patišpanja, sutlijaša..

“Između ostalog prikupili smo i recepte za jela koja se možda više ni ne jedu ni u seoskim domaćinstvima. Nekako su zastarjela i možda bi pala u zaborav. Prikupili smo te recepte, angažovali profesionalnog kuvara da nam pomogne da ih adaptiramo i standardizujemo. Onda smo prikupili priče o tim jelima ili namirnicama’’, istakla je Jelena.

Publikacija čitaoce upoznaje i sa neobičnim načinima pripreme poznatih jela. Tako možete otkriti recept za boraniju sa kajmakom, ili za posnu sarmu sa orasima…

‘’Publikacija nam je toliko pomogla u stvari da oslobodimo ljude da sa ponosom pričaju i o kačamaku i o skrobu, koprivi.. o jednostavnim seoskim jelima’’, dodaje Jelena.

Zbirka recepata Gorska trpeza nastala je sa ciljem da se na jednom mjestu predstave tipična jela planinskih krajeva Crne Gore.

Publikacija je nagrađena na konkursu francuske fondacije The Gourmand Awards. Zbirka recepata sa sjevera Crne Gore osvojila je prvo mjesto u kategoriji „Gastro turizam“, a drugo u kategoriji „Najbolji među najboljima na cijelom svijetu“. Upravo to priznanje je donijelo novu vrijednost.

‘’To priznanje je značilo svima i sva naša domaćinstva imaju tu publikaciju. Ona im olakšava posao jer je sve prevedeno na engleski’’, zaključuje Jelena.

Kuhinja ovih prostora je odraz kulture, tradicije i istorije naroda koji ovdje žive. Pripremljena s velikom ljubavlju i pažnjom, publikacija ‘’Gorska trpeza’’, oslikava crnogorsko kulturno nasljeđe u gastronomiji.

Projekat