Objavljeno

MiAnja – vrhunski crnogorski pršut uz EU podršku

U Crnoj Gori, između planina i mora, domaća trpeza je nezamisliva bez pršuta. Porodica Vujović njeguje tradiciju pravljenja vrhunskog crnogorskog pršuta u Humcima, na Cetinju. Kada zakoračite u njihovu pršutaru, osjetite spoj tradicije i modernog.
Krenuli su sa malim objektom i proizvodnjom dimljenog pršuta, a danas godišnje proizvode do 30.000 komada pršuta. Vremenom, dodatni posao prerastao je u porodični posao, objašnjava nam vlasnik Boris Vujović, dok desetak radnika koliko ih kompanija MiAnja danas broji, pažljivo priprema i obrađuje proizvode. Zahvaljujući podršci Evropske unije, kroz IPARD program, ova vrijedna porodica je modernizovala svoj posao.
‘’Da bismo unaprijedili našu proizvodnju napravili smo liniju za rezanje i pakovanje proizvoda, kao i komoru za zrenje pršuta. Napravili smo značajne uštede energije jer smo kroz IPARD obezbijedili i solarne panele za toplu vodu i toplotne pumpe’’, ističe Boris.
IPARD podrška za razvoj posebno znači malim proizvođačima s obzirom da je mehanizacija prilično skupa, dodaje on. Njihov porodični posao je prerasao lokalne okvire i postao sinonim za kvalitet u suhomesnatim proizvodima. MiAnjine proizvode karakteriše prepoznatljiva aroma, blagi salinitet i fina vlaknasta struktura mesa. Među prvima u Crnoj Gori su primijenili svjetski prihvatljivo sušenje mesa bez dima, postavši pioniri u svojoj industriji. U tome im je mnogo pomogla IPARD podrška.
“Ovo je jedan od prvih pogona koji radi u kontrolisanim uslovima. Pršuti sazrijevaju u najboljim uslovima: kontrolisana je temeperatura i vlažnost vazduha. Tako da tokom cijele godine imaju najbolje uslove’’, tvrdi Boris.
Pažljivo odabrana sirovina zajedno sa tradicionalnom recepturom, ručnom obradom i dugotrajnim procesom sušenja daje pršutu karakterističan ukus i miris koji osvaja svačije nepce. No, sve više izraženi problem sa radnom snagom zahtijeva automatizaciju proizvodnje. Zato su Vujovići započeli izgradnju novog objekta i kroz novi IPARD poziv planiraju da nabave liniju za soljenje, kao i liniju za otkoštavanje pršuta, koje bi olakšale proizvodnju i tražile manje obučenu radnu snagu. Hrabrost, znanje, ljubav i posvećenost – to je tajna njihovog uspjeha. O čemu svjedoče brojna priznanja i zlatne medalje za kvalitet i izvrsnost. Uz IPARD vjetar u leđa, ova porodica nastavlja da piše svoju uspješnu priču. Priču o Ivani, Borisu, Miji, Anji i Aleksi. Priču o porodičnoj snazi, ljubavi i tradiciji koja traje četvrt vijeka.

Projekat