Objavljeno

Najveća plantaža jabuka uz EU podršku

U srcu Župe Nikšićke nalazi se plantaža jabuka “Naše voće”. Gotovo u nedogled pružaju se redovi jabuka. Velika sadnja jabuka je u toku, dok nešto stariji zasad jabuke pupi. ‘’Dakle, ovo će da budu plodovi za koji mjesec kad se završi oprašivanje’’, objašnjava nam vlasnik kompanije ”Naše voće” Milan Golubović. Blaga klima a plodno tlo pogodni su za uzgoj crvene sorte jabuka, otkriva nam on.
Na prostoru bivše zemljoradničke zadruge “Župa” danas se nalazi moderni objekat za čuvanje i preradu voća i višegodišnji zasad jabuke. Savremeni zasad zahtijeva velika ulaganja, ali su zato visoki prinosi i kvalitet plodova zagarantovani. Na ovom jedinstvenom imanju uzgajaju pet vrsta jabuke, zlatni i crveni delišes, gala, greni smith i novu sortu na našem tržištu fudži.
“Imamo dnevne promjene temperature i do dvadeset stepeni. Dakle, u ljetnjem periodu, ujutru i tokom noći temperatura bude oko 10 stepeni a preko dana bude oko 30 stepeni. Zato dolazi do povećanog bojanja jabuke i veće količine šećera u samom plodu. I to je nešto što mikro-lokalitet daje ovim sortama”, objašnjava Milan.
Bibaum je specifična sadnica po svom obliku. Na jednom korijenu ima dvije ose. Pri centralnoj osi kuda prolaze sokovi ima veliku količinu jabuka zato će sok i sve hranjive materije da idu direktno u plodove. Upravo zato daje više jabuka prve klase.
“Kada završimo podizanje zasada, ukupno ćemo imati 35 hektara sa oko 125 hiljada sadnica. Najveći dio smo obezbijedili uz pomoć Evropske unije. Mi smo veliki IPARD aplikanti. Do sada smo imali tri IPARD poziva u kojima smo učestvovali kroz mjeru 1 i tri poziva kroz mjeru 3. Od 35 hektara imanja, nekih 27 ili 28 smo podigli kroz IPARD”, ističe Golubović.
Kroz mjeru 3 Golubovići su izgradili savremeni objekat za čuvanje voća, kupili opremu za sortiranje jabuka kao i liniju za sokove i proizvodnju džemova. Milan kaže da im podrška EU kroz IPARD mnogo znači. Kako naglašava, da nije bilo nje bio bi upitan cijeli projekat, ako ne cijeli projekat, bila bi upitna dinamika projekta. Nihov primarni proizvod je konzumna jabuka ali su nedavno pokrenuli i proizvodnju sokova. Sokovi ‘’Naše voće’’ stigli su i na rafove domaćih trgovina. “Pošto je voćnjak mlad godišnji prinos je oko 400 tona jabuka. Kada voćnjak bude stariji biće i prinos veći pa ćemo morati da se okrenemo izvozu”, zaključuje Milan. “Naše voće” k’o jabuka zdravo, slatko i domaće. U planu su nove sadnice, projekti kao i nove prijave na IPARD program.

Projekat