Objavljeno

Sokara “Boja Nara”: Prirodni sokovi uz podršku EU

Svaki grad ima svoju priču. Jedan od njih, na obali rijeke Zete, krije priču o divljem šipku. Povoljna mediteranska klima, obilje sunca, uz odgovarajuće karakteristike zemljišta, pogoduju uzgoju divljeg šipka. U Pažićima, u Danilovgradu, nalazi se sokara “Boja Nara”.
Božidar Brajović se proizvodnjom domaćeg soka bavi već dvadeset godina. Na taj način provodi penzionerske dane, a u tome mu pomaže i porodica. Prve godine je nakalemio 300 šipaka pa sljedeće još 300. Ubrzo su počeli proizvoditi sok od šipka.
“Divlji šipak je čudo od biljke”, govori kroz osmijeh Božidar, vlasnik sokare i dodaje: “Sok od šipka ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova. Pripisuju mu se i antikancerogena te mnoga druga svojstva. Djeluje i antibakterijski.”
No, put do uspjeha nije bio lak. Krenuli su stepenicu po stepenicu, i uz podršku Evropske unije kroz IPARD program, od malog rasadnika napravili porodični biznis. Zahvaljujući IPARD-u, Brajovići su sagradili objekat i modernizovali proizvodnju. Nabavili su i savremenu opremu za preradu voća i povrća.
Kako Božidar kaže: “Počeli smo od drvenih dasaka, pa smo napravili ručnu presu…pa smo napravili malo veću. Zahvaljujući podršci EU kroz IPARD program, došli smo do prese koja zadovoljava naše potrebe.”
Firma se bavi preradom voća i povrća i proizvodnjom prirodnih sokova, a šipak kao sirovina je u 80 odsto proizvoda. Posjeduju i plantažu divljeg i pitomog šipka na površini od oko 8000 m2 na Jelenku. Sokove prave i od borovnice, maline, šipka, cvekle, šargarepe, jabuke, a sve što nemaju, otkupljuju. No, sokovi “Boja Nara” su puno više od napitka. Oni su priča o ljubavi prema prirodi i očuvanju tradicionalnih vrijednosti. Brajovići su ponosni što promovišu lokalne resurse i čuvaju tradiciju. Njihov sok od šipka postao je prepoznatljiv po kvalitetu i autentičnom ukusu koji vas vraća u prošlost, u vrijeme kada su se plodovi prerađivali ručno, s ljubavlju i pažnjom.

Projekat