OBJAVLJENO

Starim stazama do bolje turističke ponude kroz ReLOaD

Tik uz bistru rijeku Jelavicu počinje put koji su koristili seljani kada su izlazili na katun sa svojom stokom. Nekada je ova pastirska staza povezivala selo Lubnice i katun Vodotres, a do skoro je bila zapuštena i neprohodna.

Zahvaljujući naporima mještana i podršci EU, kroz ReLOaD program koji finansira Unija a sprovodi UNDP, staza je prokrčena i dobila je novo ruho. Postala je turistička planinarska staza.

“Markirali smo stazu i postavili signalizaciju. I što je najbitnije sve to digitalno predstavili na platformama otvorenog tipa kao što su Open Street Map, Outdoor Active platforma i sl. Ljudi sada mogu preuzeti sadržaj i samostalno obići stazu”, kazao je Dalibor Šekularac iz Regionalne razvojne agencije za Bjelasicu, Komove i Prokletije.

Ukoliko se odlučite da prođete ovom stazom, proći ćete kroz živopisne pejzaže, otkrićete prirodno bogatsvo i osjetiti mir i tradiciju koje krije ova nepravedno zaboravljena staza.

“Ta neka dodatna aktivnost, kroz ovaj mali projekat, upotpunila je ponudu koju seoska domaćinstva imaju”, ističe Dalibor i dodaje da su ovakvi projekti važni jer seoska domaćinstva stiču iskustvo u sprovodjenju projekata.

“Iako su projekti mali sprovode se isto kao i veliki”, zaključuje on.

Ušuškano selo Lubnice, okruženo bjelasičkim masivom i očaravajućom prirodom, ima mnogo da ponudi. Od prirodnog bogatstva, seoskih domaćinstava, preko gorske trpeze, pa do planinarskih tura. Uz mnogo ljubavi, truda i uz pravu podršku, seoski turizam kreće u krešendo.

 

Projekat