objavljeno

Uskoro prvi poziv kroz IPARD III

Najavljen prvi Javni poziv kroz IPARD III program EU za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju. Tema prvog Javnog poziva je diverzifikacija i razvoj gazdinstva sa posebnim fokusom na investicije za razvoj ruralnog turizma i prerade na gazdinstvu.

Sada je vrijeme za IPARD III! 

Program koji će trajati sedam godina omogućiće gazdinstvima da rastu i napreduju.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa kazalaa je da joj je drago što se prvi poziv za prijave programa IPARD III najavljuje u fabrici gospodina Šahovića, u čiju je izgradnju EU uložila pola miliona eura kroz prethodni IPARD program.

“Proteklih godina pomogli smo da se finansiraju stotine investicija širom zemlje: od opreme i traktora za male farme do izgradnje velikih modernih prerađivačkih preduzeća. Veoma sam sretna što imam priliku da proizvode naših IPARD korisnika kupujem u marketima, kao i što im naša podrška otvara mogućnosti za izvoz u region i EU”, kazala je ambasadorka. 

“Novi program pruža velike mogućnosti za crnogorsku poljoprivredu, ali i seoski turizam. Nadamo se da ćemo kroz našu IPARD podršku doprinijeti preokretanju trenda depopulacije u nekim dijelovima zemlje”, dodala je ambasadorka Popa poželjevši svim korisnicima i aplikantima programa IPARD puno sreće i uspjeha u ostvarenju svojih planova kroz novi program.

Ministar Joković je istakao da koncept diverzifikovanja u oblasti poljoprivrede predstavlja posebnu razvojnu šansu, naročito u sjevernom dijelu Crne Gore.

„Razvojem prerade na porodičnim gazdinstvima doprinosi se povećanju kvaliteta i raznovrsnosti ponude proizvoda crnogorskih poljoprivrednika.“  Kazao je ministar.

On je pozvao sve zainteresovane da se prijave na ovaj i buduće javne pozive i uzmu učešće na radionicama, koje će se organizovati u okviru info kampanje o prvom javnom pozivu od 8. do 15. februara 2024. godine. Nakon radionica biće organizovani i IPARD dani „otvorenih vrata“, gdje će zainteresovani korisnici imati priliku da se dodatno informišu.

Konferenciji je prethodio sastanak čija je tema bila nastavak i unapređenje saradnje sa institucijama EU u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ambasadorka Popa čestitala je Ministarstvu na početku novog programa IPARD III, kao i na uspješnom korišćenju svih dostupnih sredstava kroz prethodni program IPARD II u 2023. godini. Ambasadorka je rekla da brzina zakonodavnog rada povezanog sa tri poglavlja koja su u nadležnosti Ministarstva (poljoprivreda, ruralni razvoj, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne usluge, ribarstvo i akvakultura) nije bila optimalna u proteklim godinama, i da je sada pravo vrijeme da se to ubrza.

‘’EU je stavila na raspolaganje veliki paket finansijske podrške vrijedan 9 miliona eura – kako bi pomogla Crnoj Gori da napreduje u ispunjavanju pristupnih mjerila u ovim oblastima’’, dodala je ambasadorka, ističući da će „EU podrška pomoći građanima Crne Gore da dobiju pristup poslovima u ovim sektorima, da se obezbijedi sigurna i zdrava hranu, i preokrene trend depopulacije ruralnih područja“.

Za više informacija posjetite sajt Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Plan informativnih radionica po opštinama tokom promocije PRVOG Javnog poziva za Mjeru 7; Podmjera 7.1:

Opština Vrijeme Mjesto održavanja prezentacije
Četvrtak 08.02.2024.
Nikšić 09h IPC Tehnopolis
Danilovgrad 13h Opština – Skupštinska sala
Ulcinj 10 h Opština – Skupštinska sala
Bar 13h Zgrada Doma kulture
Petak 09.02.2024.
Herceg Novi 10h Opština – Skupštinska sala
Kotor 14h Opština – Skupštinska sala
Kolašin 10h Centar za kulturu
Mojkovac 13h Opština – Skupštinska sala
Ponedeljak 12.02.2024.
Cetinje 10h Opština – Skupštinska sala
Budva 13h Opština – Skupštinska sala
Bijelo Polje 9h Opština – Skupštinska sala
Berane 13h Opština – Skupštinska sala
Utorak 13.02.2024.
Plužine 10h Opština – Skupštinska sala
Šavnik 13h Opština – Skupštinska sala
Andrijevica 9h Opština – Skupštinska sala
Plav 12h Centar za kulturu
Gusinje 14h Zgrada Opštine
Srijeda 14.02.2024.
Žabljak 9h Opština – Skupštinska sala
Pljevlja 13h Opština – Skupštinska sala
Rožaje 10h Centar za kulturu
Petnjica 13h Opština – Skupštinska sala
Četvrtak 15.02.2024.
Zeta 10h Zgrada opštine
Tuzi 13h Opština – Skupštinska sala