objavljeno

Proslavimo Dan Evrope zajedno u Baru

Muzika, cvijeće, EU sajam, virtuelna stvarnost uz obalu Jadrana

Ovogodišnja centralna proslava Dana Evrope, biće organizovana u Baru 6. maja u partnerstvu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i opštinskih vlasti. Proslava počinje u podne ceremonijom otvaranja cvjetnog tepiha koji će tradicionalno biti postavljen na šetalištu u Baru po uzoru na onaj koji se postavlja u Briselu, a simbolizuje jedinstvo, solidarnost i harmoniju.

Cvjetni tepih, inspirisan primorskim motivima ćemo satkati od 24 hiljade lokalno uzgajanih sadnica cvijeća, koje će potom, kao poklon EU gradu Baru, biti zasađene na gradskim zelenim površinama. Ovaj jedinstveni tepih će krasiti barsku promenadu do 13. maja. Podršku realizaciji cvjetnog tepiha površine 130 kvadratnih metara pružili su I lokalni privrednici: 2. decembar, Kalamper, Racc, Gold i Alegra krstarenja kao i Turistička organizacija Bar.

U čast Dana Evrope, himnu Evrope i Crne Gore početku ceremonije će izvesti crnogorska operska diva Tamara Radjenović. Tamara Rađenović je svetski priznata umjetnica, a nedavno je uvrštena na prestižnu Forbsovu listu najuticajnijih ličnosti mlađih od 30 godina u oblasti umjetnosti i kulture.

Tog dana na gradskoj rivi biće održan sajam ambasada država članica EU koje su akreditovane u Crnoj Gori i korisnika projekata koje finansira Evropska  unija ili Opština Bar. Program će upotpuniti zabava za najmlađe i njihove roditelje.

I ove godine posjetioci će imati priliku da posjete čudesni svijet oprašivača, Pollinator Park. Pollinator park je spoj zoološkog vrta, tematskog parka, interaktivnog muzeja i kristalne kugle, koji nas vodi u 2050. godinu i otkriva kakva nas budućnost čeka ako ne počnemo da štitimo pčele i njihove zujeće prijatelje.

Iste večeri će biti održan i koncert, na kojem će nastupiti kotorski hip-hop duo Who See, rock band AkademiA, kao i podgorički reper Random i Sara Kurgaš. Kraj večeri smo rezervisali za DJ Set: DJ Stamina i Bizarr Duo.

Who See, koji čine Noyz i Dedduh, u muzičkoj igri je od 2000. godine. Kreatori su četiri albuma, dok peti izlazi na ljeto. Njihova numera Bar-Bari, nezvanična je himna jedne generacije a Noyz i Dedduh u Baru nijesu nastupali u posljednjih pet godina.

Random je jedan od najboljih MC-eva na Balkanu, vlasnik tri Rap Skillz titule i kreator više ep i lp izdanja, što solo, što kao član Džej Džej Okoča ekipe. Prošlogodišnji solo album “Eo viđi” je pobrao same pohvale od strane publike i kritike i ima kultni status. Ovo je Random-ov prvi solo nastup u Baru, gdje će kroz dinamičan set predstaviti svoj opus. KURGASHIAN – Sara Kurgaš dolazi iz Bara. Nakon singla “Sarah Tonin” objavila je i numeru “Halal”.

Barski rock bend “AkademiA” postoji od 2008. godine. Sastavljen je od iskusnih muzičara koji su svirali u svim uticajnim barskim grupama od kraja osamdesetih do danas: “Carlo V”, “Bellmondo”, “Don Kihot”, “Katapult”, “Ponoćni ritam”.

 

Očekujemo vas 6. maja da proslavimo Dan Evrope zajedno na barskoj promenadi.

 

Detaljan program proslave Dana Evrope možete pogledati ovdje.

Dan Evrope obilježen u Baru

”Kafom” sa ambasadorkom Švedske počela proslava Dana Evrope

Evropska kuća donirala i postavila kućice za ptice u Baru

Dan Evrope: Šta označava i šta se na taj dan obilježava